luni, noiembrie 09, 2009

Jurnal de gripa noua (A H1N1?)

Aproape 800 000 de cazuri de gripa porcina, dintre care peste 30 mortale..pana acum Italia e printre tarile cu cea mai rapida evolutie a gripei la nivel european, bilantul de victime se agraveaza pe zi ce trece.

Am simtit ca ma cuprinde panica si pe mine cand am citit despre primii copii decedati: fetita de 11 ani la Napoli, copilasul de cateva luni sau tanara balerina de la Roma, 18 ani abia impliniti. Spitalele de la Roma sunt pline, sirul deceselor e din ce in ce mai lung.

Din primavara am urmarit la tv evolutia gripei: distribuirea mastilor in Mexic si alarmele la tv, spoturile date obsesiv si la televizor in Romania. Vacanta in Egipt din iulie a fost sub semnul ingrijorarii, de cand in aeroport am trecut de cordonul sanitar drastic al personalului, printre formulare, autodeclaratii si control al febrei de la 2 m cu un aparat sofisticat. Egiptul a fost tara cea mai afectata de fosta gripa aviara (excluse tarile din Asia). Noroc ca, in valiza, aveam doua cutii de Tamiflu...

Intoarsa in Italia, ma cred la loc sigur. Nu auzi de morti, nu auzi de molipsiri noi.. doar cateva cazuri importate de turisti. Pana acum cateva saptamani, cand bilantul a inceput sa creasca vertiginos. M-am uitat la televizor, in asteptarea spoturilor anti-suina (suina se zice in italiana la porcina). Dar nimic. Pana acum doua saptamani, cand fiica-mea a venit de la scoala cu o foaie xeroxata cu "Regulile lui Topo Gigio", soricelul italian stie-tot. Topo Gigio le explica elevilor ca trebuie sa se spele des pe maini, sa arunce servetelul cand stranuta si sa nu duca mainile la nas sau gura atunci cand nu au mainile curate.

Si iata ca, acum doua saptamani, din 23 de elevi din clasa a III A unde invata si fiica mea, Giorgia, raman doar 13 la scoala. "Daca era gripa porcina, inchideau scoala", mi-am zis, cu gandul la stirile alarmiste din Romania. Dupa cateva zile m-am intalnit cu mama unei colege de scoala a Giorgiei. Era disperata: toti cei trei copii sunt internati la spital. Cel mai mic, de un an jumatate, in stare foarte grava, cu ambii plamani afectati si insuficienta hepatica. Copiii respectivi traiesc poate, in conditiile mai dificile."Are gripa asta noua", mi-a mai spus mama copiilor printre lacrimi.

Fugi la scoala si vorbeste cu invatatoarea, sa semnalez cazul. Poate inchid clasa( schema romaneasca). Nici gand, "nu avem nicio circulara de la minister in acest sens. Copiii trebuie doar sa aduca certificat de la pediatru ca sunt insanatositi", imi spune invatatoarea. In rest, nu vad nicaieri voluntari care distribuie masti ca in Mexic si nici spoturi la tv. Fac un test de pe situl ministerului sanatatii, "Mama test", pentru a vedea daca stiu sa ma descurc in caz de infectie cu virusul A H1N1. Dupa o serie de intrebari, tocmai cand ar trebui sa vad rezultatul si sfatul medicului, STOP- Pentru a vedea rezultatul testului, inscrieti-va cu datele personale si veti primi informatiile la adresa de email indicata. "Cum, daca o mama vrea sa vada cum se descurca, tu o pui sa se inscrie??". Las balta testul.

Incep sa ma uit, tot pe net, pentru a vedea cand soseste vaccinul pentru copiii sub 14 ani (ale mele au 2 si 8 ani). In sfarsit, o veste buna: vaccinul se distribuie deja in toate regiunile Italiei, pana la sfarsitul lunii noiembrie vor fi vaccinati si copiii. In presa se vorbeste deja despre anchete ale magistraturii in cazurile de copii decedati: parintii acuza medicii ca nu si-au facut datoria si pe guvernanti ca nu au distribuit vaccinul la timp.

"Cum, tu vrei sa vaccinezi fetele?" exclama la telefon o prietena care lucreaza in lumea editoriala. "Iti dai seama la ce le expui? Iti da seama ce efecte colaterale de lunga durata poate avea vaccinul?". "E o campanie mediatica, nimic mai mult, voi, jurnalistii o faceti sa para o tragedie! Ai vazut cum toti italienii aici pun eticheta de violatori si criminali romanilor, pe prima pagina a ziarelor. Ei bine, cati criminali sunt la un milion de romani? La fel si cu gripa porcina, apar in ziare doar acei cativa care au murit, bietii".

7 noiembrie

Caut pe internet, si gasesc zeci de apeluri impotriva vaccinului, cospiratia mondiala, fetele lui Obama nevaccinate. Se mai adauga si vestea ca Silvio Berlusconi nu se va vaccina si ca aproape jumatate din medicii italieni refuza sa-si administreze vaccinul.

In aceeasi zi, fac serbarea de 8 ani fiicei mele: 19 copii, rasete, joaca, glume si tort. Dar nu mai vreau sa ma gandesc la gripa porcina, vaccin, lista neagra.

Luni, 9 noiembrie dimineata

Fata cea mare e la pat cu durere de cap si de gat, febra (38- 38,5), frisoane, oboseala si lipsa de pofta de mancare. Sun la pediatra, asa cum ne-au sfatuit medicii la TV.

"Fata are gripa A", e sentinta doctoritei. II vorbesc de simptome "ingrijoratoare", dar imi spune: "simptomele ingrijoratoare sunt dificultati de respiratie, febra mare mai mult de trei zile, buze si fata cianotica, lipsa de reactii la stimuli externi". Pana atunci, paracetamol sau ibuprofen si odihna la pat.

Nu-mi vine sa cred. Uite ca teribila gripa porcina, mexicana, a sosit. "Ii mai fac fetei vaccinul?", o intreb pe doctorita. "Ah, nu mai e nevoie, daca a avut-o deja. Tineti situatia sub control si la orice agravare, veniti la cabinet sau mergeti la urgenta".

Asta e situatia azi, in seara zilei de 9 noiembrie. In Italia, nu se fac teste gratuite pentru a avea confirmarea infectiei cu virusul A H1N1. Medicii le fac doar in spital, dar de acum numai in cazuri disperate si grave. Exista clinici private care fac un screening complet al excretiei din gat, si ai raspunsul in 36 ore. Costul: 130 euro...

Si asa, in confuzia generala, masor cu scrupulozitate febra la toti membrii familiei, avand setul de pijamale pregatite pentru o eventuala plecare grabnica la spital. Aici Roma....

Noaptea 9-10 noiembrie

Seara la 22,00, in circa 20 minute, febra Giorgiei a ajuns la 39,5, cu frisoane. I-am dat fetei 10 ml de ibuprofen pentru copii. Pana la miezul noptii febra i-a scazut pana la 38,7. Desi s-a trezit de mai multe ori cu durere de cap, am reusit sa dormim.

10 noiembrie

Azi dimineata are durere de cap in continuare, dar febra aproape deloc. Am incercat sa-i dau o jumatate de corn, dar l-a vomitat imediat. In schimb a mancat o bucatica de pandispan. Maria, cealalta fetita, de doi ani, nu are inca niciun simptom. Eu am de ieri o tuse seaca si o usoara durere in gat.

Bem cu totii multe lichide, sucuri de fructe naturale, ceaiuri cu lamaie. La pranz si cina, supe de pui si legume. In plus, propolis cu vitamina C si 20-30 picaturi tinctura de echinacee.

10-11 noiembrie

Am dormit putin. Maria, fetita mea cea mica, de 2 ani, a plans mai toata noaptea. La ora 3 avea 38,2 febra, i-am dat si ei ibuprofen sirop. Azi dimineata ambele erau putin mai bine.

11-12 noiembrie

Pentru Giorgia, a fost prima noapte fara temperatura. In schimb, Maria a avut febra pana la 38,7, care a scazut dupa administrarea siropului de ibuprofen.
Ieri, 11 noiembrie, si eu si sotul am avut o stare generala de oboseala, pe care nu am pus-o pe seama gripei, avand in vedere ca nu am avut niciunul febra.

12 noiembrie

Azi fetele se simt relativ bine, dimineata nu aveau febra. Avem toti patru, in schimb, simptome de raceala: nas infundat, tuse mai mult sau mai putin accentuata. Giorgia, in special, tuseste destul de des- citisem ca una dintre diferentele principale intre o gripa de sezon si cea "porcina", este tocmai persistenta tusei dupa manifestarea febrei. Eu, in schimb, cand respir, simt o lejera apasare in zona toracica.

ore 14,00
Am sunat la numarul verde al ministerului sanatatii (1500 din Italia), pentru a afla, in primul rand, cum pot sti cu certitudine daca avem gripa porcina. Dupa circa 15 minute de asteptare, iata pe scurt ceea ce mi-a spus operatoarea:

1- nu avem posibilitatea de a sti CU CERTITUDINE daca este vorba de influenza Ah1n1; m-a intrebat in detaliu daca eu sau fetele avem probleme de sanatate patologice. M-a sfatuit sa iau legatura cu un spital de boli infectioase sau o clinica privata, pentru a intreba daca se fac teste, desi ea nu crede ca este posibil.
2- la descrierea simptomelor avute de fete, mi-a spus ca "APROAPE SIGUR" este vorba de gripa Ah1n1: febra, dureri musculare, tuse, oboseala- adica, simptomele unei normale gripe. In schimb, in ceea ce ma priveste, nu se poate afirma acelasi lucru, neavand febra.
3- Gripa de sezon inca nu a inceput sa circule in Italia, motiv in plus sa credem ca e vorba despre noua gripa porcina
4- pot face "linistita" vaccinul fetelor, CHIAR DACA AU AVUT GRIPA- NU SE INTAMPLA NIMIC
5- am intrebat-o cum se poate face o afirmatie de genul "800 000" de imbolnaviri cu Ah1n1, daca nu se fac tot atatea teste. Mi-a spus ca este doar o ESTIMARE in baza prezentari simptomelor.
6- pentru vaccin si pentru durerea toracica mi-a recomandat sa merg la pediatru- respectiv medicul de familie.

Am sunat si la pediatra copiilor, sa ii spun evolutia bolii la fete. Mi-a spus sa continui cu tratamentul simptomatic- paracetamol si sirop tuse. Mi-a prescris un antibiotic normal "de acoperire". Cand am intrebat-o de Tamiflu, mi-a raspuns ca se foloseste doar in cazuri grave. Mi-a confirmat ca e gripa noua: "Cartierul si Roma sunt pline cu persoane bolnave, cu aceleasi simptome". Odihna cel putin o saptamana, apoi intoarcere la scoala, de luni sau de marti.

ore 17,00

Am sunat la medicul de familie- spunandu-i de cele doua zile de oboseala si durere de cap si de apasarea pe torace, precum si de diagnosticul facut copiilor. Mi-a spus ca am avut si eu gripa, in opinia lui, dar intr-o forma mai lejera, deci sunt norocoasa si sanatoasa. In ceea ce priveste toracele, "este un reziduu al sindromului gripal", normal, care va trece. Daca vreau sa vin la control, pot veni a doua zi la cabinet.

12-13 noiembrie (joi- vineri)

O noapte linistita pentru ambele fete, fara febra. Vineri dimineata insa Giorgia s-a trezit cu o tuse destul de puternica. In timpul zilei si Maria a fost agitata- cu episoade de plans aparent fara motiv si nu a avut pofta de mancare. Pentru nasul infundat, folosesc spray nazal cu apa de mare.

Am decis sa nu mai merg la medicul de familie, pentru ca ma simteam si eu bine. La fel si sotul, desi starea de oboseala la efort,o simtim ambii.

Dupa amiaza m-am dus la pediatra fetelor, pentru a lua (in caz de nevoie), un antibiotic, precum si certificatul pentru intoarcerea la scoala. In sala de asteptare erau circa 5 copii, nici mai mult, nici mai putin ca in alte zile normale. Dar m-a impresionat Miriam, o fetita de numai 4 luni, pe care mama- tot o romanca- o adusese cu febra de 39,5. Fetita, nascuta prematur, avea febra de o zi si nu reactiona la tratmentul cu paracetamol.

Pediatra mi-a recomandat un sirop de tuse pentru Giorgia ("nu vafaceti grija, pneumonia se manifesta cu febra!") si pentru ambele, in caz de febra, un antibiotic.

Seara tarziu, Maria a fost din ce in ce mai agitata, si am remarcat ca are durere puternica la o ureche - la cea mai mica atingere izbucnea in plans. Si febra i-a revenit la 37,5, asa ca am decis sa-i dau antibiotic (Augmentin sirop). Giorgiei ii dau un sirop balsamic, pe baza de plante, miere si vitamine.

13-14 noiembrie

O noapte agitata: Giorgia a avut atacuri de tuse, Maria a plans des.

Luni 16 noiembrie

Azi dimineata Giorgia ar fi trebuit sa se intoarca la scoala. Era totul pregatit, dar s-a simtit ditr-o data rau. Mi-a spus ca are ameteli de cap, ca o doare burta. S-a intins imbracata in pat, era palida. Am decis sa nu o duc la scoala in conditia in care era. Apoi a vomitat si s-a simtit mai bine. Cred ca este inca slabita. Maria continua tratamentul cu antibiotic pentru otita, se simte mai bine, desi ambele au putina pofta de mancare.

Azi e joi 19 noiembrie.
Giorgia merge de marti la scoala. E bine, desi oboseala se resimte cateodata, mai ales la sfarsitul zilei. Nu mai tuseste. Si Maria e bine, dar are putina pofta de mancare.

Au trecut cam 10 zile de cand s-a imbolnavit -prima- Giorgia si cred ca pot spune ca am trecut-o cu bine, multumesc lui Dumnezeu. La drept vorbind, a fost mult mai putin grav decat ceea ce ne-am fi asteptat, uitandu-ne la televizor sau cititnd stiri alarmante. Nici nu mai stau cu ingrijoarea legata de vaccin, acum cred pe buna dreptate ca suntem imuni la GRIPA PORCINA!



iata ce am citit pe situl ECDC
(European Centre for Disease Prevention and Control):

To date, important features of the pandemic H1N1 2009 include the following:
 Europeans are being affected by transmission waves earlier in the season than is common with seasonal
influenza.
The large majority of those infected experience a mild, self-limiting illness or an asymptomatic infection.
 As for seasonal influenza, there are a minority of people who will experience more severe disease, and
some of these will die despite medical care.
 While there is much that is similar between the pandemic H1N1 2009 and the seasonal influenza that
affects Europe each year, there are also important differences:
 when the pandemic waves are taking place they are resulting in more cases at once;
 there is an under-representation of older people in the pandemic relative to seasonal influenza
since many, but not all, have some immunity against the pandemic virus; paradoxically older
people who are infected are experiencing the highest rates of severe disease and death of any
age group;
 the spectrum of severe disease includes cases of primary viral pneumonia causing severe acute
respiratory distress syndrome (ARDS); this is difficult to manage and will put special strain on
intensive care services
 secondary bacterial infection may be less prominent than usual, except in children;
 deaths in adults are occurring at a considerably younger age than normally seen with seasonal
influenza;
 there are many asymptomatic or very mild infections.

Un site foarte interesant, cu stiri si articole din toata lumea in timp real despre noua gripa:

http://medusa.jrc.it/medisys/homeedition/all/home.html


Si aici situl UE cu evolutia in Europa pe harta si nu numai:

http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Influenza_A(H1N1)_Outbreak.aspx

17 comentarii:

Radvan L spunea...

daca scapati cu ibuprofen e mare lucru. si noi stam stresati aici, caci avem baiat destul de mic (3 ani). Sanatate!

Redazione spunea...

si eu ma gandesc ca va fi bine, gripa asta pare a fi mai putin grava ca cea de sezon

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Multa sanatate Giorgiei! Si noi avem o fetita de 2 ani si stau cu grija pentru ca bunica este invatatoare si poate sa ia oricand.
Aici in Romania s-au semnalat pana acum aprox 900 de cazuri

Sanatate!

Redazione spunea...

in Italia cele 800 000 cazuri semnalate au iesit din calculele unei retele de medici, pornind de la esantion. Nu se mai fac tampoane de confirmare, decat in cazuri extreme- deci eu sper sa nu am confirmarea asta!!
multa sanatate si multumesc pentru sustinere! NU vreua sa zic Hop!, dar daca simptomele continua ca si pana acum si trec in 3 zile, vreau si eu sa ma imbolnavesc, macar o sa devin imuna..si nu mai fac vaccinul..

yoz spunea...

Pai Miruna, chiar daca o faci, devii imuna doar la o tulpina. Si are mai multe :)

Nu vreau sa te panichez, si eu am avut de marti o gripa chinuitoare care cam seamana cu ce descrii tu (si cu dureri groaznice de cap si gat, si febra). M-am dus la spital (Victor Babes) si mi-au zis ca am amigdalita, fara sa-mi faca testul...

O sa treaca, fiti puternici!

Redazione spunea...

mi se pare ciudat comportamentul celor din spital.. dar eu nu sunt doctor, sa speram bine.

iulian spunea...

asteptam vesti de la voi si va dorim multa sanatate

Redazione spunea...

updatez postul, multumesc, iulian..

Unknown spunea...

Miruna,
multa sanatate si putere...Doamne ajuta! Eu sunt in Belgia cu doi baieti (cel mic are 2 ani si 10 luni iar cel mare are 4 ani si 6 luni); mi-am recunoscut gandurile la inceputul jurnalului tau. M-au uimit cele 6 raspunsuri de la nr verde italian. Deci inteleg bine ca pe Giorgia nu a vazut-o nici un medic?

Unknown spunea...

Bravo Miruna,

Felicitari pentru tot ceea ce faci, citesc articolele tale si sunt foarte bine informate si la subiect. Ai nota 10 din partea mea! Sanatate multa!
Eu am avut gripa, inainte de incepe nebunia asta (cam prin ianuarie anul asta), au venit niste evrei in vizita la firma noastra si au adus virusul. Eu, sotul meu si inca doi colegi am fost loviti din plin. Dureri de oase si musculare, nu imi venea sa ma ridic din pat si am stat 3 zile acasa pentru ca efectiv nu puteam sa merg nicaieri. Am cumparat oxacilina ca stiam ca eu raspund la antibioticul asta, mi-a fost ceva mai bien si dupa vreo 4-5 zile am scapat de ea. Totusi nu as mai vrea sa mai trec prin asta. E o gripa mai puternica dar la urma urmei e tot o gripa. Depinde cum te prinde, cat de tare esti din punct de vedere imunitar la momentul loviturii. Nu stiu daca am dezvoltat anticorpi din cauza ca am luat antibiotice. Cu adevarat am tusit destul de mult timp pe urma ca am rugat-o pe mama sa imi trimita untura de bursuc ca sa scap de tuse. Adica tusea e buna ca expectorezi ceea ce e adunat in plamani dar nu e bine sa tusesti saptamani intregi ca sa nu iti distrugi plamanii. Daca vrei alte detalii, poti sa imi scrii la apopanirod@yahoo.com
Eu sunt din Botosani, am fost profa de info la Eminescu, o cunosc pe mama ta si aveti tot respectul din partea mea pentru calitatea umana si pregatirea voastra din punct de vedere profesional.

Redazione spunea...

multumesc mult, pentru incurajari sfaturi si aprecieri..

Redazione spunea...

ps-- scriu acum mail

Unknown spunea...

ce s a intamplat? cum mai evolueaza? Dorinn

Unknown spunea...

soer ca este in regula

Redazione spunea...

Dor, am updatat postul..scuzati

Unknown spunea...

bine ca a trecut. Sanatate multa si tie si familiei tale