sâmbătă, august 28, 2010

O zi la mare in Italia


Pentru locuitorii Romei, vara inseamna plaja.

Chiar daca in timpul saptamanii muncesc, romanii profita de week-end pentru a iesi la mare, mai ales atunci cand caldura in oras devine insuportabila.

Plaja localnicilor, prin excelenta, este cea de la Ostia ( "Lido di Ostia") , care este, practic, o "prelungire" a capitalei pana pe litoral, fiind al XIII-lea sector al Romei.


Litoralul este presarat cu restaurante pe malul marii, plaje amenajate, vile si cluburi.


Poti ajunge la Ostia, atat cu masina (cam 30 minute, daca nu este trafic), cat si cu trenuletul sau doua linii speciale de autobuz. Pretul biletului de tren/ autobuz este cel normal pentro o calatorie in oras, adica 1 euro (valabil 75 minute).

Accesul la plaja este liber, dar exista si plaje amenajate ("stabilimenti") unde intrarea se plateste ( de la 3 euro in sus). Chiar si pe plaja libera poti inchiria umbrele, paturi sau sezloguri. Pretul variaza intre 5 si 7,5 euro.

Pe plaja amenajata preturile la sezlonguri/ umbrele sunt asemanatoare, dar ai o serie de servicii in plus, spre exemplu apa calda la dusuri sau spatii de joaca pentru copii. Pe plaja libera exista, de asemenea, dusuri cu apa rece la care accesul e liber.

De la orele 15,00, preturile se injumatatesc, pentru cine vrea sa-si petreaca la plaja doar dupa-amiaza.

Romanii isi petrec aproape toata ziua la plaja: cu prietenii, cu familia sau in cuplu. De cele mai multe ori, isi aduc de acasa pranzul, cel mai adesea paste reci cu rosii, masline sau jambon, sandvisuri si fructe. Mai citesc un ziar sau o revista, joaca fotbal, daca este destul loc pe plaja, dar mai ales, se odihnesc intinsi pe sezlonguri, la umbra.

Pentru cei care au venit nepregatiti, nicio problema: exista numeroase terase unde se pot cumpara si servi sandvisuri sau bauturi racoritoare. O salata de orez rece costa de la 5 euro in sus, un sandvis 2 pana la 4 euro. Cafeaua 0,80- 1 euro.

Toropeala unei zile pe plaja de la Ostia este intrerupta de pelegrinaju vanzatorilor ambulanti, numiti in Peninsula "vu' cumpra'" (de la intrebarea pe care ti-o adreseaza intr-o italiana indoielnica- daca vrei sa cumperi) Neobositi, zeci de vanzatori improvizati, mai toti imigranti, strabat kilometri intregi oferindu-si produsele sau serviciile. Pare ca fiecare natie s-a specializat in cate ceva: cei din Bangladesh vand felii de cocos si bauturi la gheata; africanii- ochelari de soare, ceasuri, palarii si esarfe sau posete "de marca".

Chinezoaicele fac masaj 10 minute- cost: 5 euro. Foarte solicitate sunt si africancele specializate in impletitul parului, jumatate de cap 20 de euro. Italienii se lasa rasfatati de atentiile esteticienelor de plaja.

Inca o baie in mare, o pasa cu mingea, vreo doua cuvinte incrucisate si ...inapoi la Roma!

Niciun comentariu: