duminică, august 15, 2010

"Ferragosto" la Roma


Ziua de 15 august, numită şi "Ferrragosto" este considerată, punctul culminant al verii şi al vacanţei.

Vacanţa de vară ȋn Italia se ȋmparte ȋn doua mari perioade: "ȋnainte" şi "după" Ferragosto. După 10 august, exodul italienilor către destinaţiile de vacanţă ajunge punctul maxim.
Roma este, poate, oraşul care ȋşi schimbă cel mai mult imaginea ȋn această zi. Străzile capitalei sunt pustii, jaluzelele apartamentelor coborâte, mai toate magazinele sunt ȋnchise, peste tot domneşte o atmosferă ireală de toropeală. Pe la marginea oraşului, ici- colo mai poţi vedea câte un autobuz sau un tramvai pe jumătate gol, cu un şofer grăbit să-şi termine tura. Pasagerii sunt imigranţi, de cele mai multe ori, sau vreun pensionar cu tabieturi. Din când ȋn când, mai trece un adolescent plictisit sau un roman ȋntre două vârste, cu câinele la plimbare. La intersecţii, câte un indian vinde ziare la cele câteva maşini care se opresc, din când ȋn când.

Viaţa de periferie se animează ȋn micile pieţe ale cartierelor, acolo unde mai găseşti un bar deschis şi poţi să serveşti micul dejun tradiţional, cu "cappuccino şi cornetto", dar nu mai devreme de ora 9 sau chiar 10, când lumea ȋncepe a se trezi.

Centrul capitalei pare golit de localnici şi luat cu asalt de turişti grăbiţi, ȋnarmaţi cu hărţi şi umbreluţe, pentru care au rămas deschise, cu program prelungit, mai toate muzeele din oraş. La o nevoie, ȋşi mai ȋmprospătează picioarele obosite ȋn fântânile din centrul capitalei, sub obiectivul aparatului de fotografiat. Azi, Roma aparţine turiştilor. Puţini credincioşi şi mai mulţi turişti se ȋntâlnesc şi ȋn bisericile sau catedralele răcoroase, pentru a sărbatori l'"Assunzione della Vergine", Adormirea Maicii Domnului. Până şi Papa Benedict al XVI-lea oficiază slujba de la reşedinţa tradiţională de vară din orăşelul Castel Gandolfo, ȋn timp ce Muzeul Vaticanului rămâne ȋnchis pentru o zi.

Unde sunt localnicii? Cei care nu sunt ȋn concediu şi se trezesc mai dimineaţă, iau cu asalt şoseaua către mare, sperând să nu găsească trafic pe "raccordo annulare"(centura Romei) sau pe Cristoforo Colombo, strada care duce direct pe litoral.

Pentru ca "Ferragosto" este, prin definitie, "ziua odihnei"-feriae Augusti sau "odihna lui Augustus", sărbătoare instituita acum mai bine de două mii de ani de către ȋmpăratul Octavian Augustus, cel care a dat şi numele lunii. O alegere populară, unii zic politică: pentru romanii din antichitate, 15 august coincidea cu sfârşitul unei perioade de intense munci agricole. In tot imperiul erau organizate spectacole şi curse de cai, iar "patronii" erau felicitaţi de supuşi sau angajaţi, care primeau ȋn schimb o sumă de bani cadou, pentru a-şi petrece o zi de odihnă cum se cuvine. Uzanţa de a da cadouri angajaţilor era atât de importantă ȋncât, printr-un decret al Papei, a devenit obligatorie ȋn perioada Renaşterii.

Dupa două mii de ani, obiceiurile au rămas aproape neschimbate. De Ferragosto, restaurantele şi pizzeriile sunt luate cu asalt pentru prânzul tradiţional, de familiile rămase ȋn oraş.

De „Ferragosto”, circa 35 de milioane de italieni sunt, oficial, ȋn vacanţă. La Roma, primăria a anunţat că in preajma lui 15 august, vor ramane, totuşi, deschise circa 350 de firme de servicii pentru a face faţă cererilor: frizeri, instalatori, brutari sau mecanici. Pentru pensionari, se organizează o sărbătoare specială, pe malul lacului din parcul EUR. E vorba despre l'"estate dei nonni" -vara bunicilor, o seară cu muzică de cabaret, paste, un pahar de vin şi o felie de pepene verde- cu singuranţă unul din simbolurile verii ȋn capitala Italiei.

O vara plină de odihnă şi relax? Nicidecum, pentru unii localnici. Vara, cel puţin o categorie de "profesionişti" ȋşi măreşte volumul de lucru: hoţii de apartamente. In luna august, numărul furturilor ȋn apartamente e dublu faţă de celelalte luni ale anului. Si pentru ca să rămânem ȋn temă, anul acesta, primarul Romei a avut o idee cel puţin neobişnuită pentru a sărbători ziua de Ferragosto. Un grup de deţinuţi din inchisoarea capitalei va beneficia de un permis premiu: o ieşire ȋntr-unul din parcurile capitalei. Nu la un picnic improvizat, ci la o activitate ȋn folosul comunitatii- curăţirea spaţiului verde!

Apoi... cum se zice in Italia: „Buon Ferragosto”!

Miruna Cajvaneanu, Roma, 15 august 2010

Foto: Primaria Romei

Niciun comentariu: