joi, mai 30, 2013

Geniul lui Arhimede - Expozitie interactiva inaugurata la Roma GALERIE FOTO

ROMA 30 mai 2013 - "Evrika!" Cine nu cunoaste expresia atribuita celebrului invatat al lumii antice, Arhimede? Obiecte inventate de savantul nascut la Siracuza-  reconstruite de mesteri moderni, anecdotele legate de viata lui, dar si manuscrise vechi de sute de ani in care sunt redate celebrele sale teoreme si principii, toate constituie obiectul primei expozitii internationale dedicate lui Arhimede, inaugurata azi la Roma, la Muzeele Capitoline.


Arhimede si SiracuzaSiracuza este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Înființat în anul 733 î.C. de coloniști greci din Corint, a fost unul dintre cele mai bogate și mai puternice orașe ale Greciei Mari.
 Arhimede și-a găsit moartea în timpul luptei romanilor pentru cucerirea orașului, in 212 î.C.  Sfarsitul lui Arhimede a coincis cu apusul Siracuzei. Iata doua mozaicuri care provin din Siracuza secolului III i.C. Ce de-al doilea prezinta intrarea unei nave in portul din Alexandria din Egipt, oras in care Arhimede a trait, atras si de faimoasa Biblioteca. 

Farul din Alexandria 

Intr-o cada ca  aceasta se pare ca Arhimede  a  rostit celebra expresie "Evrika" ( Am gasit!)  E vorba de principiul din hidrostatică, cunoscut drept principiul lui Arhimede, pe care l-a descris în tratatul său Despre corpurile plutitoare. Acest principiu stipulează că: un corp scufundat într-un fluid, este împins de jos în sus de către fluid, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocuit de acel corp (Wikipedia):

Cada din Siracuza
Compas  gasit in complexul arheologic "Terme din Morgantina", langa Siracuza


Masca de satir si scena de teatru

Ceas solar

Gheara lui Arhimede: Gheara lui Arhimede este o armă care se spune că a fost proiectată pentru apărarea orașului Siracuza. Cunoscută și sub denumirea de mașina de scuturat corăbii, ghiara semăna cu un braț de macara de care erau suspendate cârlige cu care putea înșfăca navele din apropiere zdruncinându-le puternic sau chiar scufundându-le. S-au efectuat și experiențe moderne pentru a demonstra fezabilitatea ghiarei, iar în 2005, într-un documentar intitulat Superweapons of the Ancient World, a fost reconstituită versiunea ghiarei, concluzionându-se că aceasta este un dispozitiv care funcționează (Wikipedia)


Catapulta














"Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc"

+
Text, Foto, Video: Miruna Cajvaneanu Tutti i diritti riservati

Niciun comentariu: