duminică, iunie 09, 2013

Maneaua "tormentone"

„Aveţi noroc cu noi, că de nu, aţi fi ultimii- ceea spunea un lăutar ţigan unui cerc de români defineşte o situaţie reală, nu o exagerare trivială”- aşa scria, pe la 1935, Cioran în „Schimbarea la faţă  a României”.

Mi-am adus aminte de acea replică atunci când am citit pe agenţia ANSA ştirea conform căreia viitorul hit al verii ar putea fi o melodie "made in Romania".
Chiar aşa! Iar ANSA vine cu detalii despre ceea ce pare a fi noua tendinţă a sezonului „e vorba de Zalele, cu un video difuzat pe Youtube care i-a înnebunit deja pe fani”.

Iată cum este descris genul muzical de jurnaliştii de la ANSA: „Genul muzical e „Manele”, de origine ţigănească şi din acest motiv a fost contaminată de multe stiluri muzicale latino şi asiatice. „Manele” e o sursă muzicală bogată, de sărbătoare şi foarte atractivă din punct de vedere comercial”.
Două cuvinte şi despre solişti: „Claudia şi Asu sunt cei doi interpreţi şi autori”.
În sfârşit, sentinţa: „Noul video şi noua versiune a melodiei au un potenţial internaţional. Melodia e disponibilă şi în două versiuni dance remixate”.
„Agli italiani piacciono le manele?”- Italienilor le plac manelele?  Dacă ANSA a ghicit gusturile urmaşilor lui Verdi, vom afla peste câteva săptămâni, pe plajele însorite din Peninsulă.
Nu ar fi, însă, o noutate: de mai bine de un an, multe italience din Pisa au devenit adeptele unei noi forme de dans sportiv: „Manele fitness”, stil inventat şi predat de o româncă, Mihaela Vlad.
Noua modă este promovată şi într-un clip publicitar: „Blestemat să fie ceasul atunci când te-am întâlnit”- se aude în difuzor, în timp ce un grup de tinere înfocate învaţă să dea din buric...

MAI MULTE AM SCRIS AICI

Niciun comentariu: