luni, mai 27, 2013

"Au furat cd-uri cu manele"- Case de romani din Morlupo, luate cu asalt de hoti

In Italia, criza e din ce in ce mai neagra. S-au intensificat furturile in casele oamenilor si, in ultima vreme, nu sunt luate cu asalt doar vilele sau apartamentele de lux. Hotii au in vizor acum orice apartament, chiar din cartiere si zone din periferie, unde locuiesc oameni simpli, care muncesc zi de zi sa aduca acasa o bucata de paine.

 Am primit apelul unei romance din Morlupo, orasel de langa Roma, alarmata de furturile inregistrate in ultimele saptamani. Se pare ca din ce in ce mai multe familii de romani si-au gasit casa golita, chiar in timpul zilei.  Atentie! Hotii fura orice: bijuterii, bani... dar, daca nu gasesc nimic de valoare, se "multumesc" cu un parfum, un cutit sau in cd cu .... manele.

Redau mai jos apelul Alinei. V. catre toti romanii din Morlupo si din alte localitati. "S-au intetit spargerile de apartamente la noi in Morlupo si nu numai . Din pacate suntem vizati si noi romanii . Au fortat portile si usile. Au devastat casele cautand aur. La o familie de romani au furat bijuteriile, la alta familie au furat cd-uri cu manele un ipod si un cutit. La o ingrijitoare i-au furat un parfum scump. Jafurile se produc dimineata si miercurea cand la noi se face mercato".

Avand in vedere ca spargerile au loc cateodata in plina zi, e mai mult decat explicabila frica cetatenilor si solutiile nu sunt la indemana oricui: "Mie mi-e frica sa plec de acasa . Ori imi cumpar caine ori imi pun camere de supraveghere. Gratiile costa si patronul de casa nu investeste. Mi-a zis sa imi tin lucrurile de valoare in (--------). Din unele informatii am inteles ca ar fi o grupare din Prima Porta".

Cativa romani din Morlupo cred ca au identificat responsabilii (doi conationali) si se intreaba daca autoritatile romane nu pot face ceva. Legea spune ca pe teritoriul italian, doar autoritatile italiene pot actiona si ca, pana nu e dovedita fapta, chiar si cei mai dubiosi indivizi sunt considerati nevinovati.

Pana atunci, tot ce pot face romanii e sa fie atenti si sa-si ia toate masurile de precutie: ascunzandu-si banii, bijuteriile si cd-urile muzicale. Se pare ca hotii- daca e vorba de romani- chiar atunci cand isi dau seama ca au intrat in casa unui conational, sunt lipsiti de.... patriotism!

Niciun comentariu: