joi, iunie 04, 2009
Divort italian
articol aparut in HotNews.ro
Joi, 4 iunie 2009-- Actualitate | Opinii
Foto: Cu primarul Gianni Alemanno, cand l-am intrebat despre romanii care pot vota in Italia. Primarul Romei a trimis circa 50.000 de scrisori acasa la romanii rezidenti in capitala, prin care erau informati ca pot vota si in scrisoare era anexata cererea, care trebuia trimisa prin posta. (Foto arhiva personala)
Nicicand romanii din Italia nu au fost atat de “bagati in seama” cu ocazia alegerilor, ca inainte de “europenele” de duminica. Au venit reprezentanti din ministere, ba chiar si un ministru, ca sa se asigure ca totul este pregatit din punct de vedere logistic, au fost convocati consulii la Roma, s-a facut apel la constiinta civica a conationalilor, s-au distribuit materiale informative. Ba chiar s-a deschis un numar record de sectii de vot: 16!
Paradoxal, cu doi ani inainte, cele 9 sectii pregatite in Peninsula erau considerate de oficialitati suficiente. Pentru referendumul din 2007, sute de romani au cerut deschiderea unor sectii suplimentare, mai aproape de comunitatile numeroase. Au cerut romanii sectii de vot in sudul Peninsulei si in insule. Sub acuzatia de “pasivitate electorala” si sub pretextul “lipsei de fonduri”, cerintele le-au fost ignorate: “sectiile de vot sunt suficiente”, au declarat autoritatile de la Bucuresti.
Astfel, participarea romanilor din Italia la vot, si asa ingreunata de distanta fata de urne si de procedurile birocratice, a fost in cadere libera: de la un maxim de aproape 10.000 de votanti la referendumul din mai 2007 s-a ajuns la 3800 pentru ultimele alegeri parlamentare.
Dar cum se explica oare faptul ca autoritatile din tara au devenit atat de atente la alegerile europene care se vor desfasura peste cateva zile? Cum se explica o asemenea grija parinteasca fata de “capsunari”?
Explicatiile pot fi mai multe: ori administratia vrea sa ia o nota buna la purtare, in calitate de “elev cu drepturi depline” in clasa europeana, ori politicienii romani isi pregatesc deja terenul pentru alegerile prezidentiale din toamna. Ori, pur si simplu, politicienii incep sa-si dea seama ca, romanii din diaspora pot schimba soarta alegerilor din tara, asa cum au facut-o la scrutinul precedent.
Indiferent de explicatie, socoteala de la Bucuresti nu se (mai) potriveste cu cea de la Roma.
Si iata de ce: aproape 30.000 cu resedinta in Italia vor vota, in mod sigur, candidati italieni! Mai exact, in aceleasi momente in care se anunta triumfator suplimentarea sectiilor de vot in Peninsula, au fost date publicitatii niste cifre ce pot fi definite socante: 28.467 de romani cu resedinta in Italia s-au inscris pe listele electorale pentru a vota candidati italieni.
30.000 de romani poate sunt putini fata de milionul de concetateni din Italia. Dar sunt de 10 ori mai multi decat cei care au votat la ultimele alegeri parlamentare romanesti. Toti cei 30.000 de romani au trebuit sa-si ia cateva ore libere de la munca, sa se duca cu buletinul la Biroul Electoral - iar la Roma exista un singur ghiseu, sa stea la coada cu un document de identitate si sa semneze pe listele suplimentare. Sau sa faca aceeasi coada la posta si sa trimita cererea prin recomandata, cu confirmare de primire. Sa mai si semneze o amanuntita declaratie pe proprie raspundere. Si totul - pentru a nu vota un candidat al tarii lor, ci un candidat italian!
Poate ca multi conationali s-au inscris pe liste din oportunism. Din comoditate - alegerile europene coincid cu cele administrative. Din curiozitate. Poate au fost victimele campaniilor pentru “absenteism” sustinute de anumite forte politice care nu ne vor puternici la Bruxelles. Poate au fost convinsi de italienii care si-au facut publicitate in limba romana prin ziarele din Peninsula. Sau poate, pur si simplu, s-au saturat de candidatii romani si de politica din Romania.
Cele 30.000 de buletine de vot italiene pe care romanii le au in buzunar nu inseamna numaidecat o declaratie de dragoste pentru candidatii italieni. Inseamna, mai degraba, o chemare in instanta, pentru un divort, de clasa politica romaneasca. Tocmai cand politicienii romani par a-si intoarce ochii spre Cenusareasa Romaniei, altfel numita Diaspora, Cenusareasa alearga dupa alt print.
Nu se stie daca “Principele” italian este cel adevarat. Dar nici “Fat Frumosul” autohton care iti pune tepe in pantof nu pare mai breaz!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu