miercuri, mai 26, 2010
Ripa di Meana si secretele comunismului romanesc
Ieri, la Roma, la doi pasi de Fontana di Trevi, un fost comisar european pentru cultura.. si nu unul oarecare, ci Carlo Ripa di Meana, a luat un microfon in mana si a lansat un apel pentru a se face lumina asupra persecutiilor din timpul regimului comunist din Romania.
Eram cateva zeci de persoane la libraria Mondadori cand a fost facut acel apel. Romani- mai putin de 10. Toti veniti la prezentarea ultimei carti (Muzica pentru lupi) a ziaristului si scriitorului Dario Fertilio, unul din organizatorii conferintelor "Memento Gulag".
Ripa di Meana s-a intrebat, retoric, de ce Romania inca mai mentine secretul asupra multor episoade, inca neelucidate complet, din timpul regimului comunist, cum este cazul "experimentului Pitesti". Inainte de conferinta, fostul ministru european m-a intrebat ce mai face Ion Iliescu. Il cunoscuse la Praga, la putin timp dupa ce in Romania se incheiase "era Pauker".
Putini stiu ca politicianul italian a fost primul care a incercat sa dea voce dizidentilor de dincolo de Cortina de Fier, organizand, in 1977, la Venetia, "Bienala opozitiei" (Biennale del dissenso). Pe atunci, Ripa di Meana era directorul Bienalei, iar hotararea lui de a dedica acea editie culturii si artei "opozantilor" regimurilor comuniste a declansat o adevarat criza diplomatica cu Moscova . Ambasadorul rus a transmis atunci, amenintator, ca "PCUS priveste cu extrema ingrijoare initiativa culturala". Si totusi, Bienala s-a desfasurat conform proiectului original, desi 3 directori de program si-au dat demisia si putini au fost politicienii care au "indraznit" sa-l sustina pe Carlo Ripa di Meana.
Iar ieri, Carlo Ripa di Meana, dupa mai bine de 30 de ani de la acea Bienala, a facut un apel adresat lui Dario Fertilio, "asociatiilor de romani" si, indirect, clasei politice romanesti. "Adevarul cu privire la trecutul Romaniei comuniste trebuie sa fie dezvaluit si cunoscut, integral, asa cum s-a intamplat in Germania, spre exemplu" a spus Ripa di Meana.
Foto: Dario Fertilio, Miruna Cajvaneanu, Carlo Ripa di Meana
luni, mai 24, 2010
vineri, mai 21, 2010
Who's who ITALO ROMANI
Claudiu Condor- volontario romeno ad Aquila, dopo il terremoto
Catalina Curceanu- ricercatrice fisica nucleare all'Istituto Nazionale di Fisica Nucleare di Frascati
Diana Curmei- Miss Italia nel Mondo 2009
Denisa Curtasu - aspirante musicista, a 12 anni ha ottenuto il voto massimo all'esame d'ammissione al Conservatorio di Potenza
Ovidiu Paul Deculescu- studente Università di Padova, ha denunciato alcuni gruppi razzisti su
Nona Evghenie- Consigliere comunale a Padova (eletta nel 2009, PD)
Steluta Floristean- solista di musica folkloristica romena originaria della Bucovina, vive a Roma.
Giancarlo Germani- avvocato, sposato con Mihaela Giurgea Germani, presidente del Partito dei Romeni in Italia
Violeta Geapana- interprete di musica tradizionale romena, vive a Bologna
Emanuela Ionica- doppiatrice a 12 anni (Harper's Island ecc)
Gheorghita Mititelu- Presidente Associazione Bambini Soli- Civitavecchia
Lavinia Nastase- Consigliere per la comunità romena, per il gruppo "Popolo della Libertà" alla Camera dei Deputati
Simona Noru- candidata alle elzioni comunali di Marcellina (vicino Roma)
Iulia Petcu- studentessa, La Sapienza Università di Roma
Stefan Stanasel- imprenditore romeno, Prato
Viorel Teodorescu- immigrante a 60 anni
Valeriu Vasiliu- studente, ha candidato per un posto di consigliere comunale a Firenze, membro del PIR (Partito dei Romeni in Italia)
miercuri, mai 19, 2010
Roma: Alemanno- Fracci, primar vs étoile
Alaltaieri, balerina s-a repezit la primar, urlandu-i "Rusine, ticalosule!", in cursul unui spectacol organizat la Teatrul de Opera de la Roma. Carla Fracci, fosta directoare a trupei de balet a teatrului, a protestat astfel impotriva unor masuri economice luate de ministrul culturii Bondi, de reducere a unor cheltuieli publice. Se pare ca nici contractul balerinei nu a fost reinnoit. Profitand de prezenta primarului si a jurnalistilor in primele randuri, Fracci, renumita pana atunci pentru eleganta ei, s-a ridicat de la locul ei si s-a indreptat amenintatoare catre primar.
"De doi ani de zile solicit sa ma primesti in audienta", i-a strigat ea. "Rusine, rusine, esti un ticalos!", a adaugat, in aplauzele celor prezenti, aplecandu-se peste primar si batandu-l repetat peste brat.
Pe moment, primarul Gianni Alemanno a ramas fara reactie, nu a pronuntat niciun cuvant. Secventa video cu protestul balerinei a fost difuzat de principalele canale tv.
Ieri seara, a sosit si reactia oficiala din partea primarului. Alemanno a anuntat ca a discutat la telefon cu Carla Fracci si ca o va primi, luni, in audienta.
Din partea ministerului culturii, un comentariu sec: reactia balerinei ar putea fi explicabila, prin faptul ca recent, Carla Fracci a fost aleasa consilier cultural la Florenta, din partea Partidului Democrat, de opozitie.
vineri, mai 14, 2010
Ecou intarziat
Ma bucur cand articolele mele de opinie sunt analizate si citite cu mare atentie. Cu atat mai mult, cand vad ca atentia sus amintita dureaza luni intregi, cum este exemplul comentariului "Capcana votului in alb" publicat de mine pentru HotNews.ro pe data de 21 noiembrie, care poate fi citit aici.
Imediat dupa publicarea acelui articol, am fost asaltata pe de o parte de felicitari (si nu au fost putine, inclusiv din partea multor intelectuali din Romania si Italia) aici- comentariul citat de Forumul Intelectualilor Romani din Italia, iar pe de alta parte de acuzatii.
Pana la urma, evenimentele care au urmat mi-au dat dreptate, inca o data. In cazul de mai sus, voturile in alb nici macar nu au fost numarate. Au ajuns, metaforic spus, la gunoi. Hai sa spunem ca ar fi fost numarate si ar fi existat cateva sute de voturi albe de protest in diaspora. Se schimba rezultatul alegerilor?In niciun caz!
...Dar asta nu inseamna ca nu respect opinia celor care sustin ca "votul alb" este util. Electoral, poate. Civic- probabil. Dar pentru cineva care are aspiratii politice si face o campanie de sustinere a votului in alb, echivaleaza cu o sinucidere in domeniu.
Pentru cei care inca mai cred ca votul lor de protest a fost bagat/"bagabil" in seama, atasez copie dupa procesul verbal cu rezultatele la alegerile prezidentiale din diaspora.
vineri, mai 07, 2010
Cate consulate romanesti avem in Italia
În Republica Italiană funcţionează şase Consulate Onorifice ale României (Treviso, Genova, Florenţa, Napoli, Trento şi Ancona).
CE FAC: "Dintre obiectivele generale ale Consulatelor Onorifice se enumără dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie dintre România si Italia, facilitarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale, stimularea dialogului şi promovarea cooperării între reprezentanţii comunităţilor româno-italiene şi promovarea relaţiilor de înfrăţire între oraşe din România şi oraşe din circumscripţia consulară".
De asemenea, începând cu anul 2009, sunt active patru Consulate generale:
CE FAC:" acorda asistenta consulara specializată"
Despre jigniri si profesionalism
"Un virus din categoria sunt_un_ziarist_turmentat.jpg.exe.php si-a facut aparitia la antena3.ro."
Un post in care se vorbeste despre ANTENA3, nu despre articolul meu. Nu am gasit nicio referire la interviul meu aparut pe HOTNEWS.ro. In interviul citat de tine, exista un link catre RST, intr-adevar. Dar RST au fost daca nu ma insel, primii care au informat despre atacul celor de la RNS, deci un link la sursa era justificat.
Victor a fost primul (sau printre primii) care a scris despre atacul hackerilor de la Romanian National Security, asa cum am notat de altfel, intr-unul din post-urile precedente.
Draga Victor, iti multumesc pentru atentia pe care ai acordat-o interviului realizat de mine, care a reusit sa atraga interesul celor 17ooo de cititori care au accesat articolul, fiind preluat, fara indicarea sursei de numerosi alti colegi din presa romana. Respectivii colegi, dupa ce au citit interviul meu, s-au multumit sa se uite pe deasupra blogului lui Matteo Cavallini, prealuand un fragment, indeajuns pentru a justifica un titlu atragator.
Dupa cum stim amandoi, e usor sa copii o informatie si sa o camuflezi in ceva nou. O stii chiar tu foarte bine, avand in vedere ca mai toti au preluat de la tine stirea cu atacul. O stiu si eu la fel de bine, pentru ca, inainte de interviul meu, nimeni in Romania nu stia cine este Matteo Cavallini.
De ce a fost atat de citit si citat interviul meu? Pentru ca el contine INFORMATII NOI, pe care cititorii le cautau.Aproape TOATE ziarele si tv-urile din Romania au prealuat in mare parte cuvant cu cuvant postarea ta. Dar s-au oprit aici, de cele mai multe ori. Interviul meu a umplut un gol de informatie, cel referitor la lipsa de reactii din partea italienilor, la cat de grav a fost atacul, la ce riscuri se expune un hacker. Si nu in ultimul rand, cum a fost realizat, practic, atacul. Eu nu sunt experta de informatica, deci interviul meu nu era un articol de specialitate, ci un interviu realizat cu un specialist. E o diferenta, nu?
Singurul lucru pe care il reprosezi este linkul catre un site: Romanian Security Team. Daca ai rabdare sau timp poti citi postarile mele in italiana pe http://iromeni.blogspot.com/2010/05/il-sito-de-la-stampa-sotto-attacco.html- pentru a vedea ca NU EXISTA NICIO CONFUZIE. Eu am vorbit mereu despre Romanian National Security ca fiind semnatarii atacului.
Folosesti cuvantul "jignit". Eu nu stiu cine sunt cei de la Romanian Security Team, dar daca un link i-a jignit atat de profund, imi cer scuze. Totusi, pe situl lor nu exista niciun indiciu ca s-ar fi simtit jigniti de interviul scris de MINE (sau cel putin eu nu am gasit).
Dar ma intreb, acel link justifica timpul acordat de tine, in scrierea postului pe blog? Justifica titlul? Justifica tonul folosit? E usor sa jignesti, mai greu e sa o recunosti si sa indrepti greseala.
In sfarsit, Victor, profit de ocazie sa-ti multumesc ca te numeri printre sustinatorii blogului meu in limba italiana, http://iromeni.blogspot.com/
Sper, sincer, sa ne cunoastem intr-o zi, la Bucuresti. Blogurile deformeaza realitatea.
Bineinteles, te salut cu stima colegiala
Miruna
marți, mai 04, 2010
Despre atacul hackerilor romani asupra siturilor La Stampa, Corriere si Rai
O recunosc: i-am admirat pe cei care au dus pana la capat atacul informatic. Au riscat si risca, dupa cum se vede din interviu, pentru a arata ca presa italiana, de multe ori, greseste cand trateaza subiecte in care sunt implicati romanii. E un lucru pe care eu l-am spus mereu. Nu e vorba (doar sau in primul rand) despre ecuatia roman egal tigan. Ci despre ecuatia roman egal infractor.
Presa a tacut pentru ca a fost lovita intr-un punct sensibil. Si nu au vrut sa recunoasca nici ca au gresit, nici ca sunt vulnerabili.
Iata interviul:
Pe 30 aprilie, un grup de hackeri, care se semneazӑ Romanian National Security a atacat trei dintrecele mai importante site-uri media din Italia: La Stampa, Corriere della Sera si RAI. Hackerii romani au lӑsat un mesaj unde ȋi invitӑ pe jurnalistii italieni sӑ nu mai facӑ confuzie ȋntre „romani” si „tigani”. Acelasi grup, RNS, a atacat ȋn ultima lunӑ siturile publicatiilor Daily Telegraph si Le Monde. Dar, spre deosebire de presa britanicӑ si cea francezӑ, mass media italianӑ a trecut sub tӑcere absolutӑ atacul romanilor de la RNS.
Despre cum a fost realizat atacul informatic al celor de la RNS, despre ce riscӑ hackerii romani, dar si despre tӑcerea presei din Peninsulӑ, am vorbit cu Matteo Cavallini, responsabil cu siguranta informaticӑ la Ministerul Comertului din Italia. Cavallini, care are o experientӑ de 15 ani ȋn domeniul sigurantei pe net, a fost primul italian care a atras atentia pe larg asupra atacului hackerilor romani, pe blogul sӑu: matteocavallini.blogspot.com/
Miruna Cajvaneanu: Cum au realizat, practic, cei de la RNS, atacul informatic?
Matteo Cavallini: Pentru a duce la bun sfarsit un asemenea atac, denumit ȋn limbaj tehnic „defacement”, nu sunt neapӑrat necesare cunostinte informatice deosebit de avansate. Existӑ instrumente semiautomatice (tools) care te ajutӑ sӑ stabilesti care sunt obiectivele vulnerabile ale unui site si ȋntr-un moment potrivit, sӑ le ataci efectiv. Dar acest lucru nu ȋnseamnӑ cӑ autorii atacului nu pot fi foarte bine pregӑtiti.
Miruna Cajvaneanu: Existӑ precedente similare pe site-urile italiene?
Matteo Cavallini: Fenomenul de „defacement” este foarte frecvent si amplu documentat atat ȋn Italia, cat si ȋn alte tӑri. In fiecare zi se ȋntamplӑ astfel de atacuri. Dar tintele sunt situri mai putin importante si cu o vizibilitate redusӑ. Cand ȋnsӑ, tinta este un site important, cazul devine public si ecoul e amplu. Douӑ exemple recente: site-ul Postei Italiene sau cel al ministrului economiei, Tremonti. Din cate ȋmi amintesc, atacul RNS este unul din cele mai relevante atacuri de tip „defacement” din ultimii ani. Un precedent ar putea fi cel de acum 8 ani, cand un grup de hackeri brazilieni au atacat situl Administratiei Publice italiene.
continua pe Hotnews.ro
luni, mai 03, 2010
Treptele ignoranţei
Românca Florina Marincea (foto), una dintre concurentele emisiunii “Frumoasa şi tocilarul” -varianta italianӑ a “The Beauty and the Geek”- difuzatӑ de canalul Italia Uno a fost etichetatӑ de o colegӑ cu apelativul “extracomunitarӑ”. Florina a fost eliminatӑ asearӑ din competiţie, ȋn urma unei probe susţinute cu partenerul sӑu, un informatician cu un IQ de 168.
“Insultӑ pe fond rasist”- au titrat, azi, ziarele din Peninsulӑ, referindu-se la apelativul folosit de italiancӑ şi la contextul ȋn care a fost pronunţat. “Pasqualina a arӑtat cӑ nu ştie cӑ România face parte din Uniunea Europeanӑ”- comenteazӑ La Stampa, catalogând drept “ofensatoare” expresia.
Cearta a avut loc ȋntre româncӑ şi una dintre favoritele emisiunii, Pasqualina, originarӑ din Napoli. Florina a criticat-o pe italiancӑ pentru modul ȋn care ȋşi trateazӑ propriul partener. “Nu e sclavul tӑu!”- i-a strigat românca. “Nici nu ar trebui sӑ participi la emisiune, pentru cӑ tu eşti extracomunitarӑ” i-a replicat cealaltӑ concurentӑ, cu un ton dispreţuitor.
Pasqualina, ca de altfel toate concurentele emisiunii, a fost selecţionatӑ pentru emisiune ȋn baza a douӑ caracteristici fundamentale: prezenţa fizicӑ şi… un grad limitat de culturӑ generalӑ. Pasqualina are, deci, circumstanţe atenuante: a terminat (doar) liceul şi a declarat ea ȋnsӑşi cӑ nu ȋi plӑcea sӑ studieze. A admis, ȋn sfârşit, “cӑ nu citeşte ziare, nu se uitӑ la ştiri”. Singurul contact cu realitatea politicӑ, socialӑ, culturalӑ a tӑrii unde s-a nӑscut: “câte o ştire pe care o vӑd pe internet”. I se poate ierta ignoranţa.
Apelativul de “extracomunitar”, cu referire la români, este, ȋnsӑ, deseori utilizat de italienii cu pretenţii, de oamenii şcoliţi. Ba chiar de cei care ar trebui sӑ-i informeze pe ceilalţi de ceea se ȋntâmplӑ ȋn lume: adicӑ ziariştii.
Nu demult, mai precis pe 6 aprilie, agenţia naţionalӑ de ştiri ANSA a folosit acelaşi cuvânt pentru a vorbi despre români: “Bӑtaie ȋntre extracomunitari: români şi marocani”- era titlul unei ştiri de cronicӑ. Nu cred cӑ apelativul este folosit ȋntr-un context mӑgulitor. Ştire pe care un alt cotidian naţional s-a grӑbit sӑ o preia, cu titlu cu tot. Ghiciţi care cotidian? La Stampa! Titlul nu era, dupa cum ne-am fi asteptat: "ANSA a arӑtat cӑ nu ştie cӑ România face parte din Uniunea Europeanӑ". Ci "Bataie intre extracomunitari"!
Personal, consider cӑ existӑ mai multe trepte ale ignoranţei, ȋnţeleasӑ ca simplӑ “necunoaştere a realitӑţii”. Unei “frumoase” dintr-un show oarecare i se poate ierta ignoranţa. Nu ȋnsӑ şi cuiva care are datoria sӑ (in)formeze opinia publicӑ. In ultimul caz, eu aş vorbi de “ignoranţӑ activӑ”. Şi, ca sӑ-l citez pe Goethe, “Nimic nu este mai ȋnspӑimântӑtor ca ignoranţa activӑ”.
Aici: apelul pe care l-am facut dupa publicarea stirii de catre ANSA.