vineri, septembrie 22, 2006

Mircea Spiridon- un alt muncitor roman victima a accidentelor in constructii


Tanar muncitor roman clandestin moare in urma prabusirii cladirii pe care o restructura

Firma italiana de constructii a declarat ca “toti muncitorii s-au intors acasa dupa prabusire”

De ce a murit Mircea Spiridon?

In seara de 22 septembrie, la Licata, o localitate din Agrigento ( Sicilia) a decedat imediat dupa ce a fost purtat in spital muncitorul roman Mircea Spiridon, de 32 ani. A ramas sub daramaturi 48 de ore fara posibilitate de miscare. Numai sotia a insistat sa se inceapa sapaturile, vazand ca Mircea Spiridon nu s-a intors acasa.

Cu putin timp inainte, pompierii si specialistii care au participat la extragerea lui de sub daramaturi au ajuns la concluzia ca bucata de ciment care a cazut peste tanarul roman nu putea fi inlaturata in nici un fel. Asa ca au cerut medicilor sa recurga la amputarea de urgenta a picioarelor. In sfarsit muncitorul a fost extras si purtat pe targa, in aplauzul multimii care se adunase intre timp, alimentat cu oxigen si in aparent stat inconstient.

Dar in desfasurarea acestui caz sunt prezente multe semne de intrebare. In telejurnalul de la pranz cronistii relatau in direct ca condititiile romanului sunt bune, ca vorbeste mult cu echipa de salvataj, cerand apa. O doctorita care a avut ocazia sa-l viziteze a declarat ca “conditiile de sanatate nu sunt preocupante”. Tanarul a sesizat ca impreuna cu el mai erau doi muncitori romani, tot clandestini care ar fi ramas ingropati de vii. In stirile de seara nu se mai amintea de acest “particular”, nici nu au fost prezentate ulterioare cautari printre daramaturi.

Din pacate, moartea lui Mircea Spiridon se adauga lungului sir de accidente fatale in domeniul constructiilor in Italia. Victimele sunt in special cetateni romani ( doua din trei victime straine) fara documente, dispusi sa lucreze o zi intreaga in conditii inumane pentru sume de circa 30 euro. Nu sunt asigurate nici cele mai mici conditii de siguranta pe santiere, iar in caz de accidente firma nu isi asuma nici un fel de responsabilitate. In cazul acesta in particular firma de constructii avea numai un muncitor cu acte in regula, pentru o lucrare de restaurare a unei cladiri intregi de cinci etaje! Toti ceilalati erau clandestini.

De cele mai multe ori castigului derizoriu al muncitorilor corespunde un venit consistent al firmelor. Acestea de multe ori isi asigura efectuarea lucrarii in urma unui concurs public- appalto- plata la terminarea lucrarii fiind foarte buna.

Cine va explica vaduvei lui Mircea Spiridon si celor trei copii din ce cauza, sau mai bine zis din ce cauze a murit sotul si tatal lor?

Niciun comentariu: