Iata un fragment din interviul meu cu David Randall sef redactie stiri la "The Independent", despe xenofobia si rasismul din presa italiana:
Rep: Ati scris un editorial despre cum sunt tratati imigrantii ȋn presa italiana, ȋn articolele de cronica neagra. V-ati facut o parere despre care este imaginea romanilor si a strainilor, ȋn general, ȋn media italiana?
David Randall: Prietenii mi-au tradus cateva din titlurile si articolele despre straini. Drept sa va spun, am ramas cu adevarat socat. Italia face parte din Uniunea Europeana, chiar e una din tarile puternice si active la nivel european. In alte tari, precum Olanda sau Marea Britanie, nu ar aparea asemenea titluri. Pentru ca, doar un grup restrans de persoane, extremiste, ar citi asa ceva. Mai mult, ziarul respectiv ar putea fi acuzat de politie pentru ceea ce noi numim “hate crimes”, delicte pe fond de discriminare rasiala. In Italia se ȋntampla ceea ce se putea citi ȋn presa britanica acum 50, 60 de ani, despre irlandezi.
Si am observat ca ȋn Italia, fenomenul de discriminare nu este vizibil ȋn o parte a presei, de o orientare extremista, ci la nivelul mass mediei ȋn general. Imi amintesc cazul unui doctor african, pe care l-am cunoscut la o conferinta la Ferrara, anul trecut. Venise ȋn Italia acum 20 de ani, sa studieze medicina. Si acum a deschis 3 spitale ȋn tara lui de origine. M-am gandit ca unele persoane, vazandu-l pe strada, i-ar spune “negru murdar”. Dar acel “negru” i-ar putea salva viata, daca ar ajunge ȋn spital, la urgenta. E adevarat, unii imigranti comit delicte, dar e natural, orice comunitate are si delincventi. Insa nu trebuie niciodata uitate beneficiile aduse de migranti. De exemplu, britanicii au fost ȋnvatati sa se spele mai des, de catre strainii care au venit acolo acum doua mii de ani.
Rep: Cine e, deci, vinovat de crearea acestei imagini false despre straini? E vina jurnalistilor?
David Randall: Nici unui ziarist italian nu i s-a ȋndreptat o arma spre cap, cu obligatia de a scrie ȋntr-un anumit fel. Ei pot refuza. Pot spune sefilor: “Eu nu pot scrie despre acest subiect”.
Rep: Dar nu o fac…
David Randall: De cele mai multe ori nu o fac. Asta ȋnseamna ca va dura mai mult timp pana cand situatia se va ȋndrepta. Poate se va schimba odata cu noua generatie de jurnalisti. Dar mai e o problema, la fel de grava: cititorii ȋnsisi considera acceptabil ceea ce citesc. In Marea Britanie, asa ceva nu s-ar ȋntampla. Cititorii ar spune: “nu, noi nu vrem sa citim asa ceva”. Si nu ar mai cumpara acel ziar. Dar e un proces lung, nu se vor schimba lucrurile ȋn cinci ani, ci poate cu o noua generatie.
Asa e David Randall. Optimist. Dupa conversatia avuta, ne ȋndreptam spre sala de conferinte. “Ati fost vreodata ȋn Romania?” ȋl ȋntreb. “Nu, nu am avut ocazia, sau mai bine zis, nu m-a invitat deocamdata nimeni, precizeaza. Dar mi-ar face placere sa vin ȋn tara dvs”. Urca pe podium, aplaudat de toti cei prezenti…Printre ei, vad doi sau trei din colegii care au semnat acele articole cu strainii criminali ȋn titlu.
Integral pe HotNews.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu