luni, decembrie 07, 2009

“Căpşunarii” ştiu să voteze

“Căpşunarii” ştiu să voteze

Roma, 7 decembrie 2009


Am citit cu amărăciune poziţia unor politicieni şi comentatori cu privire la rezultatul alegerilor în diasporă, atunci când s-a anunţat că românii de peste hotare au înclinat balanţa pe 6 decembrie. “Românii din străinătate habar nu au ce se întâmplă în ţară”, “ei nu plătesc taxele ca noi, cei din ţară”, “se uită doar la televizor, sunt rupţi de realitate” şi până la fraza care m-a lăsat fără răsuflare: “Nici nu ar avea dreptul să voteze”.


O vreme, votul era un drept al celor avuţi. Apoi, odată cu triumful istoric al democraţiei, în era lui Barack Obama, s-a ajuns la emfatizarea votului popular, universal, fără bariere discriminatorii. Şi pentru că veni vorba de cei avuţi, ni s-a reproşat nouă, celor din străinătate, că “acum trăim bine şi nu mai ştim ce se întâmplă în ţară”.

Nu, românii din diasporă ştiu prea bine de ce au plecat din ţară. Sau mai bine zis de ce au luat drumul pribegiei. Nu au plecat pentru că era bine în ţară. Au plecat pentru că la un moment sau altul al istoriei recente, şi-au dat seama că, dacă vor să-şi realizeze visurile, oricare ar fi fost ele, au mai multe şanse peste hotare. Au plecat cu inima sfâşiată în urma unei decizii luate cu greu: de bine, nu au plecat. Nu poţi acuza un om care a avut curajul să ia o asemenea decizie, că este “rupt de realitatea din România”!

Pe de o parte, ne mândrim cu succesele românilor peste hotare: cu angajaţii de la Silicon Valley şi cu Herta Muller; deplângem “fuga de creiere” şi emigrarea doctorilor în Vest. Dar, când e vorba de voturi, “căpşunarii nu ştiu să voteze”. Zic unii din aşa zişii analişti, că votul unui emigrant valorează mai puţin decât cel al alegătorului mediu din ţară, adică “bărbat, peste 50 de ani, cu 10 clase”!
Sunt buni, “căpşunarii”, să trimită bani acasă, cu milioanele, în fiecare an! Dar la vot nu sunt buni, pentru că “sunt rupţi de realitatea din ţară!” Puţini se gândesc, de fapt, că acei care “o duc bine”, cum au fost acuzaţi conaţionalii din diaspora, sunt cei mai puţini coruptibili. Nimeni nu a văzut propagandişti cu saci de făină, orez sau cu găleţile prin oraşele din Italia, Spania sau Statele Unite!

După o altă părere a unui alt analist din ţară, românii ar fi foşti duşi în eroare de Tvr & Protv Internaţional! Ei bine, românii din străinătate sunt mai bine informaţi decât se crede în ţară: în Italia, mulţi au acces la satelit. In alte părţi ale lumii, mai ales în America de Nord, sunt in contact cu România prin internet. Iar dacă românii ar fi atât de influenţaţi de tv-urile naţionale, un rezultat ca acela de duminică ar fi o glumă SF.

Pentru un alegător din România, să votezi este destul de simplu: ieşi la o plimbare cu familia, traversezi strada sau faci câţiva paşi, şi iată-te la secţia unde eşti înscris. La sat, e cam la fel, poate e drumul mai lung şi mai greu. Dar în străinătate, a ieşi la vot, este, de cele mai multe ori, mai mult decât o plimbare, un adevărat maraton: de genul “ştii când pleci, dar nu ştii când ajungi”. Am întâlnit români veniţi să voteze din oraşele limitrofe ale Romei, de la zeci de kilometri distanţă. La Torino, la turul I, zeci de persoane nu au mai putut vota la unica secţie organizată într-o zonă cu o prezenţă de români estimată la câteva sute de mii de conaţionali. În Italia au fost deschise doar 55 de secţii pentru peste un milion de români!

Românilor din diaspora li s-a pus până acum eticheta de “nepăsători” la alegeri. Acum, că s-au prezentat la urne, au fost acuzaţi de “ignoranţă” politică. Ceea ce au reuşit să demonstreze, cu cele 147 000 de buletine de vot, a fost că, de acum înainte, trebuie ţinut cont şi de ei în viitoarele calcule politice.


---------------------------------------------------------------------------
Dragi cititori
va multumesc pentru aprecierile facute, dar si pentru critici, atunci cand sunt constructive. Vreau sa fac o precizare, in legatura cu titlul ales, chiar daca e pus intre ghilimele. Consider ca eticheta de "CAPSUNAR" este una din cele mai mari jigniri care au fost aduse romanilor care au plecat sa munceasca in strainatate. Punand acel titlu, am vrut sa ma includ in categoria "capsunarilor", asa cum erau mandri acei romani care au coborat in piata cu eticheta de "golan" si "golanca" lipita la reverul hainei..

20 de comentarii:

Unknown spunea...

Foarte bine ai punctat!

Felicitari romanilor care au facut efortul sa voteze acolo unde sunt!

pamicx spunea...

in ultimii 5 ani numarul romanilor ''stranieri'' s-a dublat cel putin....oare de bine au plecat din tzara???probabil in urmatorii 5 ani tot pe atati o sa ii urmeze....la cules capsuni,cu studii superioare...pt ca in tzara e lapte si miere si ne-am saturat de atat bine,nu?
nu spun ca era mai bine cu geoana...dar sa imi fie cu iertare....ce nu a putut un om sa demonstreze in 5 ani nu o sa demonstreze nici in urmatorii 50(in caz ca o sa schimbe-din nou-constitutia si se va proclama presedinte pe viatza)...
efortul vostru de a vota este laudabil....asa ca dragilor....haideti acasa!...comunismul nu a invins....haideti inapoi in the land of choice,unde conduce presedintele ales cu drag de voi!

Unknown spunea...

Foarte bine zis. Imi spuneau si mie cativa prieteni acelasi lucru: ca noi l-am tinut inca 5 ani ca sa fie dezastru in tara. As fi vrut la un moment dat sa castige Geoana ca sa vada romanii ce "bine o sa fie". Eu un lucru nu pot intelege: cum se pot gandi un om sa voteze pe cineva care este asociat cu Iliescu-Nastase, crescut in doctrina PSD(comunista); numai cand ma gandesc la ce a facut psd-ul in romania eu as desfinta partidul acela: indobitocirea oamenilor cu televiziunile si programele lor dupa revolutie, ridicarea in slavi a nonvalorilor si in cele din urma sa nu uitam de tinerii/oamenii morti de la revolutie si la mineriade care si-au dat viata pentru ce? Pentru un joc politic facut de oamenii care azi contesta orice e diferit de vointa lor. Romanii trebuie sa inteleaga ceva: Basescu nu e solutia problemei, e omul de tranzitie; m-a dezamagit complet in cei 5 ani in care ma asteptam sa fie omul solutie insa l-am votat pentru ca a contat faptul ca incepe o schimbare (sa nu uitam ca e singurul care cere reformarea clasei politice si ia si atitudine).

Unknown spunea...

Buna,

Stiu ca o sa fiu blamat la greu, dar:

Locuiesc in Germania de mai bine de un an (nu in sistemul "capsunar", ci in sistemul "rezident permanent").

Desi la turul II am fost clar, 1000 la mie "portocaliu", nu m-am dus la vot din motive personale si imprevizibile.

Cu toate astea, trebuie sa va spun ceva:

In Germania, atat de democrata (si pana in toamna asta chiar SOCIAL-democrata), este o lege care spune clar: ca cetatean german, daca lipsesti 3 ani incheiati din tara se considera ca nu ai destule legaturi cu tara ca sa-ti poti exprima in deplina cunostinta de cauza dreptul de vot, drept care acesta iti este suspendat !!!

Deci, pt cine nu a inteles: Ai plecat de mai mult de 3 ani, nu mai votezi pt ca nu ai sti cu cine. Punct! Daca revii si ramai in tara suficient de mult, reprimesti dreptul de vot.

Asa ca afirmatiile de genul "Romanii din disapora nu ar trebui sa aibe drept de vot", desi emise de niste cretini congenitali, de niste coate-goale invidiosi pe succesul provenit din munca intr-o tara mai civilizata decat Romania, isi pot gasi totusi fundamentul.
Asa cum spuneam, nemtii considera ca daca ai lipsit din tara al carui cetatean esti mai mult de trei ani (deci un mandat parlamentar minus un an), se presupune ca nu esti indeajuns de ancorat in realitatile tarii respective incat sa stii ce sa votezi.

Masura care din punctul meu de vedere denota responsabilitate: De ce sa voteze pentru soarta tarii niste cetateni care nu au avut de-a face cu tara aia atata timp? De ce ar avea ei dreptul sa decida pentru cei care au stat 100% din timp in tara lor, si cu bunele, si cu relele aferente?

Bineinteles ca o atare masura ar naste pasiuni de nedescris la Romanika noastra draga, si pe cale de consecinta (sau invers!) si la Roma noastra draga (de data asta chiar *draga* - am o stima si atractie deosebita pentru culturile latine - asta desi am "sfarsit" intr-o tara germanica!).

Pe de alta parte, as cam tinde catre partea "germanica" a acestei probleme. Prefer sa stiu ca cei care decid impreuna cu mine si pentru mine sunt cei care "au mancat aceeasi paine" cu mine.

Asa incat dati-mi totusi voie sa cred ca in special cel plecat in State de 20-30 de ani nu mai are acel contact intim cu politica damboviteana (Bleah!) care sa-i permita sa decida in DEPLINA cunostinta de cauza cine sa conduca destinele unei tari in care el se duce o data pe an - si asta daca!...

In aceeasi masura consider ca nici cei plecati de mai mult de 5-10 ani nu ar trebui sa mai fie implicati in sistemul de vot. Una din esentele votului este de a alege un reprezentant al unei comunitati, or omul nostru este de muuuult, mult timp parte a unei cu totul alte comunitati.

Mai mult, "diasporezul" nostru (fie-mi scuzata inventia lingvistica!) nu are cum sa mai fie la curent cu realitatile din tara, decat prin intermediul - direct - al rudelor. Or asta inseamna ca rudele alea dispun de un vot in plus pe care il pot orienta asa cum vor! Not fair!

Chiar daca "diasporezul" se considera "independent" de astfel de influente si citeste sigurel pe net (ca in afara de asta nu prea ai cum sa te informezi eficient in afara fiind), acum depinde ce citeste: poate citeste un ziar "rosu" (el nici macar stiind ce inseamna asta), sau unul "portocaliu" (la fel, parandu-i-se ca tot ce vede acolo e adevarul absolut).

Din nou: un astfel de votant, ce are un numar atat de limitat de surse (exclusiv indirecte!) de informare nu prea ar avea de ce sa se amestece in procesul de vot al unei tari de care, de multe ori, il leaga decat natalitatea...

O seara buna!
Vali

ShArKuS spunea...

Şi ţi-am răspuns: http://sharkus.no-ip.org/content/r%C4%83spuns-%E2%80%9Cc%C4%83p%C5%9Funarii%E2%80%9D-%C5%9Ftiu-s%C4%83-voteze

George spunea...

Am remarcat atitudinea deschisa, realista si de un patriotism demn de invidiat de multi traitori de pe pamîntul României pe care a exprimat-o autoarea articolului; Felicitări şi fruntea sus Români de pretutindeni!
george.constantinescu7@gmail.com

Anonim spunea...

frumos și elocvent articol. sunteți gând în gând cu mine. presupun că dacă ar fi după cum doresc anumite „minți luminate”, ar trebui să primească drept de vot doar cei ce declară că vor vota „așa cum trebuie”. atunci ar fi mulțumiți și cei ce vor democrație, dar nu pentru căței.
http://camilstoenescu.wordpress.com/2009/12/07/despre-diaspora-cu-consideratie/

sameasyou spunea...

Reply to Vali

De fapt a functionat exact invers. Cei care traiau in exterior le-au spus celor din tara (parinti, rude) sa voteze cu Basescu. Iar daca logica ta are fundament (prea mult timp departe de tara ptr a fi informat corect) atunci eu spun ca voturile diasporei au echilibrat cat de cat voturile obtinute de PSD prin spalarea pe creier cu ajutorul televiziunilor vreme de 5 ani a milioane de oameni. Doamne, Doamne e mare si le vede pe toate. E incredibil cat de multi oameni din strainatate au votat. INCREDIBIL!

all romanians are vampires spunea...

Nu înţeleg cum din MILIOANE de oameni din străinătate au votat doar 140000! A calculat cineva cât % reprezintă din "diaspora" cu drept de vot?

Pe de altă parte, interesant ce zice Vali despre sistemul nemţesc, are logică.

Anonim spunea...

Miruna a punctat bine un aspect: daca banii capsunarilor sunt buni si, imi aduc aminte la un moment dat ca era o mandrie nationala miliardele de euroi trimisi acasa inainte de venirea crizei, de ce voturile nu ar fi la fel de bune?
Pe de alta parte, i-as da dreptate si lui Vali (de solomic ce sunt): germanii si sistemul lor se bazeaza pe argumente la fel de puternice. Pana la urma, asa cum au observat si altii, i-as fi lasat pe multi sa vad cat de "bine" ar fi putut sa fie sub un Geoana & Co.
Ramane insa problema esentiala: Romania nu prea are definita o politica coerenta vizavi de cei plecati si stabiliti in strainataturi. De aici ar trebui sa porneasca discutia, si in functie de politica adoptata, am putea apoi discuta si despre dreptul la vot. Respecte de la Bruxelles.

amanda13 spunea...

Salutari din State si un gand bun!

Si mie mi-e sila de faptul ca unii incearca sa-mi conteste dreptul la opinie. din pacate, prevad ca vor fi si unii care vor incerca sa treaca o lege anti-diaspora, sa ne impiedice sa o face, nu e destul ca, datorita lui ilici si ai lui, nu avem vot prin corespondenta.

nu am plecat din tara "la mai bine", ci din motive personale. si eu am studii doctorale si lucram in mediul academic. nu m-a alungat din tara Basescu, insa inainte de alegerile astea mi-am jurat sa nu ma mai intorc niciodata daca tara mea va fi in stare sa voteze din nou comunistii si intepenirea.

in ultimul an am ascultat preponderent stirile la realitatea tv. nu au reusit sa-mi spele creierul, dimpotriva, toate lunile acestea din urma am scris permanent bloguri in care, fara sa ma plateasca nimeni, incercam sa-mi exprim opinia obiectiv.

am condus 8 ore dus si intors de doua ori pe o vreme infernala pana la vot, plangand in momentul in care s-au anuntat exit-poll-urile. da, nu platesc taxe in tara, insa sunt cetatean roman, un cetatean al carui vot nu poate fi cumparat cu mici marca Vanghelie, nici cu ajutoare sociale. nu astept nimic in schimb, nu vreau functii si 25.000 de euro imaginari. imi iubesc tara de aici de departe si vreau intr-o zi sa ma intorc. in speranta acelei zile nu-mi este indiferent ce se intampla acolo.

am scris si un blog pe tema asta:

http://alexaionescu.wordpress.com/2009/12/07/noblesse-oblige-messieurs/

Unknown spunea...

Salutari din Canada,

pt. Vali: sistemul nemtesc e bun atata timp cat are de-a face cu nemti. Nu cred ca nemptii plecati din Germania in alta tara lasa prin Dusseldorf sau alt "orasel" mediu vreun parinte cu pensie chircita de facturi si vreun frate proaspat disponibilizat. De aceea diaspora romaneasca ARE DREPTUL si MERITA sa voteze: pt. sangele latin si conditia Romaniei ii va face pe cei din afara merecu interesati de situatia din RO. Sunt oameni in SUA/Canada/Italia/Spania care prefera sa nu aiba ce manca, dar sa trimita un 100$ acasa de Sarbatori (bani care de cele mai multe ori acopera intretinerea iarna, nu mai zic de cadouri). Nu cred ca putem compara mere cu pere. SI sa ne ferim de comparatii.

O alta categorie de oameni din diaspora sunt cei 'nostalgici', care de dorul de acasa se intreaba mereu "oare am facut bine ca am plecat? Sa mai stau un an departe?". Acestia sunt cei in priza la realitatea romaneasca, din dorinta de a-si verifica si a-si valida decizia luata poate cu juma' de gura cand au plecat. Tocmai ca e mult de mers pana la sectia de votare. In 100-200km, ai timp berechet sa te razgandesti si sa faci cale intoarsa. Votul celor din afara apare asadar ca fiind poate cel mai calificat: romanul din afara tarii, in marea majoritate, ajunge seara acasa stergand sudoarea fruntii dupa o zi de munca. Banul lui e ban muncit; cand iese pe strada nu da de flegme si becalisme, si ca atare e departe de orice influenta. Are timp in liniste sa studieze stiri, 3 surse, tv -3 canale, forumuri, prieteni de suferinta.

E ca la sah. Uneori din afara mesei de sah se vede mult mai bine mutarea urmatoare daca nu chiar si 3 mutari in fata.

Ma gandeam azi: daca iesea Geoana, PSD si PNL ar fi domnit liniar, 5 ani de zile, iar Basescu nu se schimba. In 5 ani de zile am fi avut exact ce avem acum, ca optiuni. 2009-2014 ar fi fost de fapt cei 5 ani pierduti. Ca a iesit Basescu => asta ne da noua in sfarsit o potentiala optiune pt. 2014 si speranta unui vot in sfarsit pozitiv, adica in loc sa votam iar anti-Cutare, am avea sansa sa votam pro-Cineva, ca in 1996. De ce? Pentru ca daca PSD e potential reformabil, acum e momentul sa dispara sleahta veche si sa se reformeze. Iar dreapta infometata are poate sansa sa se sudeze in jurul unui PNL/PNTCD. Iar romanul in 2014 sa aiba in sfarsit de ales intre un candidat de stanga adevarat, adica reformat, si unul de dreapta veritabil. Acum, in 2009, Basescu a fost raul mai mic, "de tranzitie" cum zicea si Daniel mai sus. Basescu si PDL in 2014 vor avea probabil soarta unui Constantinescu in 2000 sau Nastase in 2004.
Trebuie sa vedem in perspectiva. Nu doar ce facem maine, ci cum gandim Romania unui 2015-2020 ajutandu-ne si de aceasta mare sansa numita imigrarea, adica sansa de a vedea si alte modele si a compara.

Ionut spunea...

@vali

Argumentul precum cei din strainatate nu ar fi destul de bine informati nu tine. Nici cei din tara nu sunt bine informati ca doar citesc aceleasi ziare si se uita la aceleasi posturi tv. Uita-te putin la votul pe regiuni. Nu mancam toti "aceeasi paine". Fiecare vede Romania altfel si mai ales fiecare vrea altceva de la clasa politica.

Un stat democrat garanteaza ca drepturile cetateanului nu sunt sacrificate pentru binele comunitatii. Dreptul la vot este un drept fundamental si daca ti se ia acest drept iti poti lua adio nu numai de la calitatea de cetatean ci si de la cea de fiinta umana. Pare hilar, dar notiuni abstracte ca bine si rau nu pot fi legiferate. Ceea ce te defineste in fata legii sunt o serie de calitati si drepturi. E un sistem imperfect, dar pana acuma nu s-a gasit unul mai bun.

Sa nu mai lungim discutia. Nu tot ce vine de la germani e neaparat bun. Socialismul promoveaza idei frumoase in spatele carora se ascund de obicei chestii destul de urate. Constituia Romaniei spune clar cine poate si cine nu poate vota:

ARTICOLUL 36 - Dreptul de vot
(1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.


Mai multe despre dreptul de vot aici

Anonim spunea...

nu se poate face o comparatie intre germania si romania. nici ceatateanii israelului nu pot vota in strainatate chiar in excursie fiind din motoive de securitate. fiecare tara are logica sa si nu e bine sa amestecam lucrurile.

in 96 eram in boston si pe listele de discutii romanesti era o ampla mobilizare la vot pentru cdr. inca nu eram pentru cei de aici "capsunari". eram doar "n-ati mincat salam cu soia". am votat pentru ca la ultima mea plecare iliescu multumea minerilor si asta nu am sa uit cum fac unii care cred ca national-comunismul nu mai e in romania. nu am ceva personal cu stinga. poate fi o optiune pentru unii, dar nu tarata de iliescu, nastase, hrebe, vadim sau alti cripto-comunisti. pe de alta parte sora mea si cumnatul meu sunt in anglia si nu le-am dat telefon sa urlu disperat sa se duca la vot probasescu. generalizarea nu foloseste nimanui, iar eticheta "capsunarii mi-au schimbat viata" nu-si are sensul decit ca o prelungire a unei uri generate pe timpul lui ilici.

Iulian Sandu spunea...

Mesaj pentru romanii plecati la munca in strainatate!

Fratilor, a iesit invingator Basescu. Este meritul vostru, in sfarsit ati obtinut ce ati vrut... asa ca hai acasa. Acum aveti obligatia de a-l suporta pe presedintele vostru pentru urmatorii 5 ani!

Vedeti cum sunteti? Multi dintre voi ati plecat din tara in ultimii 5 ani, cand presedinte a fost tot Basescu. Daca va era greu aici, de ce l-ati votat din nou?

Garett spunea...

Romania se vede idilic de departe, totul e roz si frumos, si mai ca-ti vine sa votezi doar dupa ce se scrie pe site-uri, mai ales pe hotnews si alte "oficine" PDL!
Daca il vreti asa de mult pe basescu luati-l, va rugam! Unii dintre noi ne-am saturat de hahaieli isterice, tunsul oilor, "pasarica mica", certuri nesfarsite, etc. Ne-am saturat atat de mult incat am votat impotriva lui chiar daca alternativa nu e cea mai buna. Dar a trebuit sa va bagati voi "diaspora" sau pe romaneste "capsunarii" in seama!
Nu destul n-avem loc pe strazi vara de masini cu numere de Italia sau Spania care nu respecta nici o regula de circulatie, nu destul sunt pline magazinele vara de indivizi "come se dice" cu ochelari de soare noaptea pantru ca evident trebuie sa va afisati in tara timp de 2 saptamani banii pe care i-ati economisit la sange in restul anului doar ca sa va dati mari in tara. Acum v-ati gasit sa mai zapaciti si alegerile!
Va bateti cu pumnul in piept cu miliardele trimise si ne priviti de sus pe noi "fraierii" care am ramas in tara, uitand sa precizati ca banii ii trimiteti familiilor, nu vi i-am cerut noi ceilalti. Din partea mea puteti sa nu-i trimiteti, nu toti romanii traiesc din ajutor social sau din banii trimisi de afara. Sincer m-am saturat de fitele voastre "de Milano" nu de Buftea, de superioritatea pe care vreti sa o afisati, uitand ca reputatia proasta pe care o avem afara vi se datoreaza si voua, ca ma feresc sa vorbesc romaneste afara pentru ca aud in jurul meu "mancati-as" si hahaieli indiferent ca sunt in piata domului sau pe Schipol. Ati plecat, bun, treaba voastra dar lasati-ne pe noi sa votam cu cine consideram noi de cuvinta, votati daca vreti cu cei din tara in care sunteti pentru ca intr-adevar suntei rupti de realitatea de aici!

Marius spunea...

Vali minte cu nerusinare vizavi de acea lege din Germania. Nu este adevarat. Un cetatean plecat din tara de mai mult timp poate vota fara probleme.

Anonim spunea...

Pentru Vali...

De ce dezinformezi... spui ca locuiesti in Germania de un an... si esti deja expert in Legile Germane... atunci tradu asta...

Haben Sie keinen Wohnsitz mehr in Deutschland, sind also nicht mehr bei einer Gemeinde im Bundesgebiet gemeldet, können Sie dennoch an der Wahl teilnehmen. Dazu schreiben Sie an das Wahlamt der Gemeinde, in der Sie zuletzt gemeldet waren, und beantragen die Aufnahme in das dortige Wählerverzeichnis. Dazu müssen sie ein spezielles Formular ausfüllen, das sie auf der Seite des Bundeswahlleiters (siehe Link unten) runterladen können. Von dort werden Ihnen dann die Wahlunterlagen zugeschickt. Sie können dann per Briefwahl an der Wahl teilnehmen.

pentru mai multe lamuriri...

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4534197,00.html

Nu exista nici un articol de lege in legea electorala germana, cel putin in cea pentru alegerile generale, in care sa interzica dreptul de vot a orcarui cetatean german oriunde s-ar afla acesta. Chiar din contra, pune la dispozitia lor optiunea de a vota prin posta, iar actele care trebuie completate se pot descarca de pe internet.

Adrian.

Asociatia Esperando spunea...

Doamne, Dumnezeule! Scrie o romanca un punct de vedere, argumentat si cu multa logica (chiar si o logica a sufletului), si se trezesc atatia sa reproseze din nou! E limpede, dragilor, ca si in Romania vine usor vremea in care se polarizeaza optiunile. Si vor fi doua partide mari si tari, si multi simpatizanti de fiecare parte, care aproape ii vor uri pe ceilalti.
Insa haideti sa ne pastram, totusi, si capul, si sufletul, si morala! Italo romeno/ Miruna are multa dreptate. Romanii de afara sunt tot romani. Sa nu fim ipocriti! Au aceleasi drepturi, cata vreme cineva nu a decis printr-o lege stramba altceva!
Iar faptul ca voteaza altfel decat si-ar dori unii nu inseamna ca nu stiu nimic despre tara, ori ca au uitat cum e aici, ori ca n-au ce comenta, din moment ce au plecat de aici sub Basescu. Poate insemna, in schimb, ca sunt mai greu de prostit si cumparat! Poate insemna ca sunt mai greu de otravit cu mizerii sub orice demnitate de jurnalist si de presa - pentru ca nimeni n-a mai vazut din 89 incoace o mizerie morala mai mare decat in ultimele luni.
Asadar, priviti mai degraba si aratati cu degetul acuzator spre cei ce si-au terfelit ultima farama de demnitate si romanism, de dragul pastrarii slujbei sau a unui teanc de bani, decat spre oameni care simt romaneste mai mult ca multi din cei ramasi, si au privirea mai limpede.
Dragilor, intimpul capmaniei, de ziua nationala, umbland prin oras, n-am tare vazut drapelul romanesc la geamuri, balcoane sau macar pe masini. Sa va spun cate apartamente fara drapel am vazut in Turcia de ziua Truciei? Probabil ca mai putine procente decat a obtinut Geoana i voturi in Moldova!
Incetati sa-i mai considerati prosti pe cei ce nu sunt de acord cu voi!
Miruna, felicitari pentru mintea limpede si pentru sufletul romanesc din tine! Romania, ca si Dumnezeu, este in suflet, nu pe calea Dorobanti sau in biserica!
Gand bun,
daniel

Asociatia Esperando spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.