joi, mai 30, 2013

Geniul lui Arhimede - Expozitie interactiva inaugurata la Roma GALERIE FOTO

ROMA 30 mai 2013 - "Evrika!" Cine nu cunoaste expresia atribuita celebrului invatat al lumii antice, Arhimede? Obiecte inventate de savantul nascut la Siracuza-  reconstruite de mesteri moderni, anecdotele legate de viata lui, dar si manuscrise vechi de sute de ani in care sunt redate celebrele sale teoreme si principii, toate constituie obiectul primei expozitii internationale dedicate lui Arhimede, inaugurata azi la Roma, la Muzeele Capitoline.


Arhimede si SiracuzaSiracuza este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Înființat în anul 733 î.C. de coloniști greci din Corint, a fost unul dintre cele mai bogate și mai puternice orașe ale Greciei Mari.
 Arhimede și-a găsit moartea în timpul luptei romanilor pentru cucerirea orașului, in 212 î.C.  Sfarsitul lui Arhimede a coincis cu apusul Siracuzei. Iata doua mozaicuri care provin din Siracuza secolului III i.C. Ce de-al doilea prezinta intrarea unei nave in portul din Alexandria din Egipt, oras in care Arhimede a trait, atras si de faimoasa Biblioteca. 

Farul din Alexandria 

Intr-o cada ca  aceasta se pare ca Arhimede  a  rostit celebra expresie "Evrika" ( Am gasit!)  E vorba de principiul din hidrostatică, cunoscut drept principiul lui Arhimede, pe care l-a descris în tratatul său Despre corpurile plutitoare. Acest principiu stipulează că: un corp scufundat într-un fluid, este împins de jos în sus de către fluid, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocuit de acel corp (Wikipedia):

Cada din Siracuza
Compas  gasit in complexul arheologic "Terme din Morgantina", langa Siracuza


Masca de satir si scena de teatru

Ceas solar

Gheara lui Arhimede: Gheara lui Arhimede este o armă care se spune că a fost proiectată pentru apărarea orașului Siracuza. Cunoscută și sub denumirea de mașina de scuturat corăbii, ghiara semăna cu un braț de macara de care erau suspendate cârlige cu care putea înșfăca navele din apropiere zdruncinându-le puternic sau chiar scufundându-le. S-au efectuat și experiențe moderne pentru a demonstra fezabilitatea ghiarei, iar în 2005, într-un documentar intitulat Superweapons of the Ancient World, a fost reconstituită versiunea ghiarei, concluzionându-se că aceasta este un dispozitiv care funcționează (Wikipedia)


Catapulta














"Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc"

+
Text, Foto, Video: Miruna Cajvaneanu Tutti i diritti riservati

luni, mai 27, 2013

"Au furat cd-uri cu manele"- Case de romani din Morlupo, luate cu asalt de hoti

In Italia, criza e din ce in ce mai neagra. S-au intensificat furturile in casele oamenilor si, in ultima vreme, nu sunt luate cu asalt doar vilele sau apartamentele de lux. Hotii au in vizor acum orice apartament, chiar din cartiere si zone din periferie, unde locuiesc oameni simpli, care muncesc zi de zi sa aduca acasa o bucata de paine.

 Am primit apelul unei romance din Morlupo, orasel de langa Roma, alarmata de furturile inregistrate in ultimele saptamani. Se pare ca din ce in ce mai multe familii de romani si-au gasit casa golita, chiar in timpul zilei.  Atentie! Hotii fura orice: bijuterii, bani... dar, daca nu gasesc nimic de valoare, se "multumesc" cu un parfum, un cutit sau in cd cu .... manele.

Redau mai jos apelul Alinei. V. catre toti romanii din Morlupo si din alte localitati. "S-au intetit spargerile de apartamente la noi in Morlupo si nu numai . Din pacate suntem vizati si noi romanii . Au fortat portile si usile. Au devastat casele cautand aur. La o familie de romani au furat bijuteriile, la alta familie au furat cd-uri cu manele un ipod si un cutit. La o ingrijitoare i-au furat un parfum scump. Jafurile se produc dimineata si miercurea cand la noi se face mercato".

Avand in vedere ca spargerile au loc cateodata in plina zi, e mai mult decat explicabila frica cetatenilor si solutiile nu sunt la indemana oricui: "Mie mi-e frica sa plec de acasa . Ori imi cumpar caine ori imi pun camere de supraveghere. Gratiile costa si patronul de casa nu investeste. Mi-a zis sa imi tin lucrurile de valoare in (--------). Din unele informatii am inteles ca ar fi o grupare din Prima Porta".

Cativa romani din Morlupo cred ca au identificat responsabilii (doi conationali) si se intreaba daca autoritatile romane nu pot face ceva. Legea spune ca pe teritoriul italian, doar autoritatile italiene pot actiona si ca, pana nu e dovedita fapta, chiar si cei mai dubiosi indivizi sunt considerati nevinovati.

Pana atunci, tot ce pot face romanii e sa fie atenti si sa-si ia toate masurile de precutie: ascunzandu-si banii, bijuteriile si cd-urile muzicale. Se pare ca hotii- daca e vorba de romani- chiar atunci cand isi dau seama ca au intrat in casa unui conational, sunt lipsiti de.... patriotism!