duminică, decembrie 31, 2006

Romanii din Italia in cifre socante

Romanii din Italia, in cifre socante
Campioni la nasteri, prost platiti, dar satisfacuti ca au celulare si cu indice al delincventei in crestere, romanii sunt cei mai multi in Peninsula.

Romanii sunt pe primul loc in randul imigrantilor cu permis de sedere, constituind "grupul extracomunitar cel mai numeros in cifre absolute", conform ultimulul raport Caritas despre imigranti din 25 octombrie 2006.
Numarul total al concetatenilor nostri in Italia este de 270.845. Romanii sunt comunitatea straina ce mai numeroasa (11.9%) din cele 150 prezente pe teritoriul Italiei. Comunitatea romaneasca este urmata, in ordine, de comunitatile din: Albania, Maroc, Ucraina, China si Filipine. Italia este de fapt tara cu cea mai rapida crestere a prezentei strainilor in raport cu numarul de locuitori, “furand astfel primatul istoric al Statelor Unite” dupa cum declara Franco Pittau, coordonatorul Raportului.
50% din romanii cu permis de sedere erau initial clandestiniMajoritatea romanilor- peste 50 % a intrat in Italia ilegal. Dupa o perioada de clandestinitate, ei au reusit sa obtina statut legal, datorita legilor periodice ( sanatorii). Astfel, la aceasta data, romanii sunt pe primul loc ca numar de permise de sedere pe motive de munca : 191.033, adica 13,4 % din totalul permiselor de munca.
20.000 au carte de sedere permanentaDin cei aproape 271.000 de romani prezenti in Italia, aproape 20.000 stau in mod legal de mai bine de 6 ani, ceea ce le-a permis obtinerea cartii de sejur ( carta di soggiorno) permanenta, adica se afla in anticamera obtinerii cetateniei.
Previziuni- Pampers italieni in romaneste?Raportul Caritas confirma datele recent difuzate de catre ISTAT ( Institutul National Italian de Statistica) cu privire la inaltul indice de fecunditate al romanilor. Potrivit Raportului Caritas romancele se situeaza pe al doilea loc ca numar de nasteri la nivelul intregii Italii. Au in medie, aproape copii nascuti in Italia, pe primul loc aflandu-se marocanele. In Italia s-au nascut, in acest an an, 55.000 bebelusi straini, intre care aproape 6.000 romani.
Cresc romanii, creste minoranta ortodoxaPrezenta masiva a romanilor contribuie implicit la cresterea grupului ortodox in Italia. In ceea ce priveste apartenenta religioasa, ortodocsii in randul imigrantilor sunt peste 650.000.
Conditiile economice ale romanilor: desi prost platiti, se declara satisfacuti: au celulare, TV, masina.Un alt aspect fundamental analizat de Dosarul Caritas: relevanta strainilor in dezvoltarea economica a Italiei. Forta de munca italiana e in continua descrestere din cauza imbatranirii populatiei. Ca atare s-a ajuns la situatia ca unul din 10 angajati legal este extra- comunitar.Cu toate ca este recunoscuta importanta mainii de lucru (manopera) straine in numeroase sectoare, jumatate din imigranti sunt obligati sa-si reinnoiasca contractul in fiecare an, fapt ce convine foarte mult patronilor. In plus, strainii, deci si cetatenii romani sunt prost platiti. Conform datelor statistice, salariul imigrantilor este cam jumatate din cel al italienilor pentru acelasi tip de calificare.Dar potrivit unui sondaj de opinie realizat in cadrul aceluiasi Dossier, romanii prezenti in Italia se declara totusi multumiti (8 din 10). Aproape toti ( 91%) au si folosesc un celular, 80% au televizor, 75% reusesc sa trimita bani in patrie, iar mai mult de jumatate (55%) au si masina.
Romanii in Italia - creste indicele de delincventaRaportul Caritas sesizeaza si prezinta si aspectele problematice legate de convietuirea imigranti- italieni. Dintr-un alt sondaj de opinie realizat de aceasta data in randul autohtonilor, 40 % din italieni considera ca imigrantii sunt implicati in “ acivitati criminale”. Din 549.775 denunturi la politie 117.118, adica 21%, sunt impotriva cetatenilor straini. Dintre comunitatile cu activitate de delincventa in crestere, raportul mentioneaza in primul rand romanii.
Integrarea dupa aderare ramane o problema a UEDosarul subliniaza o concluzie relevanta: "normativele restrictive ale liberei circulatii pentru noii cetateni europeni aratat dificultatile Uniunii Europene in gestionarea largirii sale, proces care se va complica odata cu includerea Romaniei si Bulgariei".

(articol publicat in Evenimentul Zilei, 27 Octombrie 2006)

Niciun comentariu: