duminică, octombrie 08, 2006

Comunicat de presa al lui Gabriel Rusu, consilier adjunct la primaria Romei


Reuniţi în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Sectorui 15 al Primăriei Romei,

toţi participanţii au condamnat faptele violente la adresa conaţionalilor noştriPe data de 4 octombrie, împreună cu Cristina De Luca, subsecretar al Solidarietăţii sociale, am vizitat la spitalul San Camillo cei patru tineri români internaţi. Doamna Cristina De Luca şi-a manifestat disponibilitatea de a le acorda ajutorul necesar în caz de nevoie.
Preşedintele Sectorului 15 al Romei, Gianni Paris, a convocat o adunare extraordinară, în aceeaşi zi, la care au participat asesorii Dante şi Touadi de la primăria Romei, precum şi asociaţiile şi comunităţile din cartier pentru a se discuta despre cele întâmplate şi a pune bazele unui dialog cu comunităţile de emigranţi pentru restabilirea unei climi paşnice. În cadrul adunării reprezentanţii diferitelor asociaţii de voluntariat, sportive, de comercianţi, ai institutelor şcolare dar şi ai bisericii catolice şi-au exprimat dorinţa de a găsi împreună cu emigranţii români soluţiile necesare unei convieţuiri pacifice.
O parte dintre aceştia s-au declarat contrariaţi în legătură cu afirmaţiile discriminatorii din ziare ale conaţionalilor lor. Alţii au criticat “mizeria şi comportamentul dezgustător” al românilor pe străzile din cartier. Ceea ce am remarcat a fost faptul că toţi au condamnat astfel de fapte violente la adresa connaţionalilor noştri. Un patron a mărturisit că are ca angajaţi şase români inimoşi iar responsabila institutelor şcolare din municipiu a precizat că 23% dintre elevi sunt străini ; 96 din 160 sunt copii români, despre care a avut cuvinte de laudă.
La rândul meu am evidenţiat rolul important pe care îl ocupă comunitatea românească în structura socială, fraternitatea milenară a poporului român cu cel italian dar şi legăturile de prietenie dintre statele noastre.
Comunitatea românească- şi aici am vrut să interpretez gândurile tuturor românilor- a fost şi este mereu alături de poporul italian. Emigranţii români de bună credinţă aflaţi în Italia au venit cu gânduri paşnice, să-şi construiască un viitor în această ţară sau pentru a-şi ajuta familiile din România. Faptul că sunt mulţi români în Italia nu poate fi decât un factor pozitiv pentru că marea majoritate a noastră lucrează, învaţă, colaborează zi de zi la creşterea economică, şi socială a acestei ţări. Am devenit cea mai numeroasă comunitate etnică în Italia. Dar cu toate aceste lucruri nu reuşim încă să ne facem cunoscuţi şi înţeleşi. Chiar dacă suntem foarte apreciaţi pentru profesionalitatea şi capacităţile noastre la locul de muncă, din punct de vedere social nu reuşim să transmitem comunităţii italiene însemnata valoare pe care o reprezintă poporul român la nivel european.
Poate dacă am fi ştiut, nu ne-am fi trezit aproape în fiecare zi în paginile de cronică, nu s-ar fi ajuns la acte de discriminare şi de violenţă împotriva nostră. Toţi regretăm şi condamnăm aceste evenimente şi nu acceptăm să fim consideraţi, de către cei care nu ne cunosc dar au puterea manipulării gândirii colective, ca un pericol care ameninţă liniştea italienilor.
Acele fapte de cronică comise de anumiţi români certaţi cu legea nu le putem controla numai noi. Dar nici nu se poate generaliza şi judeca o întreagă comunitate din cauza acestora; aşa cum s-a scris de curând într-un ziar din Italia (Il Tempo). Aceste caracterizări total eronate nu fac decât să alimenteze resentimente şi idei preconcepute în conştiinţa oamenilor, creând astfel un prjudiciu comunităţii româneşti.
În acest sens ar trebui însă, să ne încredem în autorităţile competente care au un rol important în depistarea şi pedepsirea infractorilor.
În finalul adunării, preşedintele Sectorului 15 a propus organizarea în viitorul apropiat a unui spectacol unde să fie invitaţi şi diverşi artişti români.
Din partea Prefecturii, primăriei din Roma şi a Comitatului de siguranţă s-a luat hotărârea să se instaureze o prezenţă fixă a unei subunităţi de carabinieri în acea zonă.

După cum se ştie, în această periodă majoritatea mass-mediei din Italia s-a ocupat de multe cazuri cu protagonişti românii, dând deseori informaţii nu tocmai precise şi reale. Cauza acestor lupte de stradă, din ceea ce reiese din declaraţiile locuitorilor din acea zonă, este prezenţa masivă a românilor şi a problemelor pe care ei le creează: “se îmbată şi fac gălăgie, molestează femeile pe stradă, dau muzica tare până noaptea târziu, se bat între ei, fură din apartamente şi maşini de pe stradă”.
Sunt şi cei care spun că acolo “sunt mai mulţi români decât italiani; că italienii au devenit străini acasă la ei; forţele de poliţie nu intervin când sunt solecitate” iar zona a devenit în aceşti ani o specie de far west, cum a fost definită.
Astfel, barul Ai portici, frecventat în mare parte de români, a devenit ţinta unei bande de circa 40 de tineri italieni din cartier înarmaţi cu bâte şi fesuri pe faţă. Inevitabilul s-a întâmplat: mulţi români bătuţi, câţiva au ajuns la spital cu fracturi grave, iar barul a fost incendiat de huliganii care în retragere au spart şi vetrinele altor magazine. Aceste evenimente s-au întâmplat după ce, cu o zi înainte, doi italieni au împuşcat şi rănit grav trei români aflaţi în faţa unui alt bar din cartier.
Bilanţul acestor zile însângerate este dramatic. Din fericire românii au scăpat cu viaţă, chiar dacă nu se ştie în cât timp vor ieşi din spital.
Ceea ce este grav însă, e faptul că anumite persoane încercă să-i justifice pe aceşti fanatici care au distrus vieţile unor oameni, unor familii, au instaurat frica în cartier şi au stârnit sentimente de ură şi violenţă împotriva emigranţilor români.

Ionut Gabriel Rusu
Consilier comunal adjunct
Primăria Romei
Tel/ Fax +39 06 47 45 224
Mobil: +39 338 49 75 873

6 oct. 2006

Niciun comentariu: