duminică, octombrie 08, 2006

Asociaţii multietnice se mobilizeaza la Milano în apararea românilor




-Manifestaţie de protest împotriva ziariştilor incorecţi, în urma publicării articolului “Românii –o etnie mereu în cronica neagră” (Il Tempo)


Sâmbâtă 7 octombrie începând cu ora 15 locală a avut loc la Milano, în faţă Palatului Informaţiei din piaţa Cavour, o manifestaţie de protest împotriva campaniei de defăimare a străinilor dusă de o parte din presa italiană. Manifestaţia a fost promovată de aproape 10 Asociaţii de imigranţi şi de câteva reviste multiculturale: Ass. Al Qafila, Ass. Cultural de Chile, Ass. Insieme per la Pace, Ass. Studio 3R, Ass. Paradigma, Ass. Santa Elena de Guayaquil, Ass. Terra Nuestra, Ass. Todo Cambia, Comitè ecuatoriano Simon Bolívar, Revista El Carrete, Revista Panorama Latino, Ass. Casa de la Cultura Peruana (Genova). Manifestaţia a avut ca slogan: : stop dezinformarii in masmedia. Au participat peste 150 de cetăţeni străini, care şi-au manifestat solidaritatea cu românii denigraţi ca « rasa cea mai violentă » în ziarul Il Tempo.
Contactat la telefon, Rodrigo Ortega, promotorul principal al evenimentului, reprezentat al COSPE ( Cooperazione per lo sviluppo dei paesi emergent- cooperare pentru dezvoltarea tarilor in curs de afirmarei) şi al proiectului Media e multiculturalità ne-a declarat: “nu au participat numai români, ci imigranţi din toate părţile lumii, de la asociaţii din Maroc, mulţi sud- americani, până şi o echipă de fotbal multietnică.”
Întrebat ce efecte imediate a avut manifestarea, el a lăsat să se înţeleagă că bună parte din presa italiană a boicotat evenimentul: “numai câţiva ziarişti, în special cei de la Ansa- agenţia de presă italiană- au ieşit pentru a se informa despre cerinţele noastre”.
A adăugat că a fost lansat un apel pentru promovarea unei informaţii corecte în presă şi Tv: “de prea multe ori străinul este luat drept ţap ispăşitor şi asistăm la o campanie defăimătoare la adresa imigranţilor, nu numai români. Iniţiativa a coincis şi cu cea de-a treia Zi Internaţională pentru drepturile Imigranţilor. Am trimis şi ziarelor locale o invitaţie la dialog pentru a destrăma mitul imigraţie= delincvenţă.”
“La Milano- adaugă Rodrigo Ortega- reprezentanţii comunităţii româneşti se mobilitează pentru organizarea altor iniţiative de protest”. Au fost invitaţi să se alăture românilor toţi cetăţenii străini care s-au simţit într-un fel sau altul, jigniţi în presa italiană de-a lungul timpului.

Niciun comentariu: