vineri, octombrie 16, 2009

N-ai parte, n-ai carte- vol. II

Dragi prieteni

nu stiu cum sa multumesc tuturor celor care m-au sustint, incurajat, linkat, clickat... dupa relatarea aventurii mele la Biblioteca Nationala.

Si asa cum v-am promis, iata continuarea, dar nu (inca) si deznodamantul:

Luni m-am prezentat cu av. Giancarlo Germani la Biblioteca Nationala, la 11 fix. Am fost imediat invitati in cabinetul directorului, care era insotit de avocatul Bibliotecii, av. Barca.

Dupa saluturile de rigoare, primele cuvinte rostite de directorul Bibliotecii au fost: "Aveti perfecta dreptate, regulamentul trebuie si va fi schimbat". Ne-a explicat ca era prevazuta schimbarea regulamentului de mai mult timp, dar au intervenit mai multe modificari legislative in materie, care au intarziat votarea noului regulament.

Am intrebat ce se poate face pentru a respecta legea, pana la aprobarea noului regulament. Directorul si-a luat angajamentul ca in decurs de "cateva zile" sa emane o circulara interna prin care sa se permita tuturor cetatenilor cu resedinta accesul la imprumut.

Apoi si-a exprimat disponibilitatea in vederea organizarii unui eveniment cultural legat de promovarea culturii romanesti.

Am propus organizarea unei serii de evenimente intitulata "Saptamana Eminescu", in luna ianuarie 2010, de care directorul bibliotecii s-a aratat incantat. Urmeaza sa conturam un program in acest sens.

trebuie sa adaug un alt detaliu. Imediat dupa intalnire, am solicitat imprumutul cartii dorite. Am aflat ca, fiind un singur exemplar disponibil in biblioteca, nu se poate imprumuta acasa. Totusi, am primit permisiunea din partea directorului sa pot lua in mod exceptional volumul, pe o perioada limitata de 3 zile.

A doua zi, am fost contactata de catre UNAR- Biroul Antidiscriminare Rasiala din cadrul guvernului. Ei s-au interesat de cum a decurs intrevederea si mi-au spus ca totul li se pare ca decurge intr-un mod constructiv si pozitiv. Totusi, ei vor trimite o nota la Biblioteca, cerand informatii cu privire la data exacta cand vor emana circulara interna si cand vor corecta regulamentul si apoi vor verifica aplicarea modificarilor. M-au asigurat ca ma tin la curent si ca nu inchid dosarul pana cand nu se schimba situatia.

Ghiciti ce am aflat in cursul discutiei cu directorul Bibliotecii...in ultima perioada- cateva luni- situl Bibliotecii a fost atacat de hackeri. De doua ori. In ambele cazuri, a fost vorba de doi hackeri romani. "Si totusi, am fost asigurat ca situl este foarte bine protejat. Ma intreb ce au vrut sa faca hackerii spargandu-ne situl", s-a intrebat directorul.

"Poate nu au reusit sa aiba acces altfel la Biblioteca".. mi-am zis eu in gand.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Am gasit acest articol in Repubblica: Biblioteche, porte aperte agli stranieri

http://roma.repubblica.it/dettaglio/biblioteche-porte-aperte-agli-stranieri/1754931

Se pare ca nu stiu de usa de la Biblioteca Nationala inchisa in nas strainilor.

Redazione spunea...

multumesc pentru informatie!!