joi, octombrie 29, 2009

Influenza suina H1N1- Sintomi e come prevenirla

Poco si è fatto in Italia al livello d'informazione di massa, per quanto riguarda la nuova influenza. L'Italia è tra i primi paesi in Europa per il numero di nuovi casi e inoltre cresce anche il numero di decessi.

Ecco alcune regole utili per combattere il più possibile la nuova influenza ( un video abbastanza chiaro anche per chi non conosce l'inglese)... Enjoy..

vineri, octombrie 16, 2009

N-ai parte, n-ai carte- vol. II

Dragi prieteni

nu stiu cum sa multumesc tuturor celor care m-au sustint, incurajat, linkat, clickat... dupa relatarea aventurii mele la Biblioteca Nationala.

Si asa cum v-am promis, iata continuarea, dar nu (inca) si deznodamantul:

Luni m-am prezentat cu av. Giancarlo Germani la Biblioteca Nationala, la 11 fix. Am fost imediat invitati in cabinetul directorului, care era insotit de avocatul Bibliotecii, av. Barca.

Dupa saluturile de rigoare, primele cuvinte rostite de directorul Bibliotecii au fost: "Aveti perfecta dreptate, regulamentul trebuie si va fi schimbat". Ne-a explicat ca era prevazuta schimbarea regulamentului de mai mult timp, dar au intervenit mai multe modificari legislative in materie, care au intarziat votarea noului regulament.

Am intrebat ce se poate face pentru a respecta legea, pana la aprobarea noului regulament. Directorul si-a luat angajamentul ca in decurs de "cateva zile" sa emane o circulara interna prin care sa se permita tuturor cetatenilor cu resedinta accesul la imprumut.

Apoi si-a exprimat disponibilitatea in vederea organizarii unui eveniment cultural legat de promovarea culturii romanesti.

Am propus organizarea unei serii de evenimente intitulata "Saptamana Eminescu", in luna ianuarie 2010, de care directorul bibliotecii s-a aratat incantat. Urmeaza sa conturam un program in acest sens.

trebuie sa adaug un alt detaliu. Imediat dupa intalnire, am solicitat imprumutul cartii dorite. Am aflat ca, fiind un singur exemplar disponibil in biblioteca, nu se poate imprumuta acasa. Totusi, am primit permisiunea din partea directorului sa pot lua in mod exceptional volumul, pe o perioada limitata de 3 zile.

A doua zi, am fost contactata de catre UNAR- Biroul Antidiscriminare Rasiala din cadrul guvernului. Ei s-au interesat de cum a decurs intrevederea si mi-au spus ca totul li se pare ca decurge intr-un mod constructiv si pozitiv. Totusi, ei vor trimite o nota la Biblioteca, cerand informatii cu privire la data exacta cand vor emana circulara interna si cand vor corecta regulamentul si apoi vor verifica aplicarea modificarilor. M-au asigurat ca ma tin la curent si ca nu inchid dosarul pana cand nu se schimba situatia.

Ghiciti ce am aflat in cursul discutiei cu directorul Bibliotecii...in ultima perioada- cateva luni- situl Bibliotecii a fost atacat de hackeri. De doua ori. In ambele cazuri, a fost vorba de doi hackeri romani. "Si totusi, am fost asigurat ca situl este foarte bine protejat. Ma intreb ce au vrut sa faca hackerii spargandu-ne situl", s-a intrebat directorul.

"Poate nu au reusit sa aiba acces altfel la Biblioteca".. mi-am zis eu in gand.

joi, octombrie 15, 2009

Record de sectii de votare in Italia la prezidentiale:54!

82 ROMA 1
83 ROMA 2
84 ROMA 3
85 ROMA 4
86 LATINA
87 VITERBO
88 MARCELINA
89 LADISPOLI
90 TERNI
91 PESCARA
92 REGIO CALABRIA
93 COSENZA
94 OLBIA-SARDEGNA
95 ANCONA
96 NAPOLI
97 BARI
98 CATANIA
99 MILANO
100 PIACENZA
101 ASTI
102 LODI
103 NOVARA
104 RIMINI
105 LIVORNO
106 GROSETTO
107 FERMO
108 TORINO
109 GENOVA
110 TREVISO
111 PADOVA
112 TRENTO
113 TRIESTE
114 BOLOGNA
115 FLORENTA
116 BRESCIA
117 CUNEO
118 VICENZA
119 COMO
120 BERGAMO
121 VARESE
122 SONDRIO
123 LECCO
124 UDINE
125 PORDENONE
126 VERONA
127 VENETIA
128 ALESSANDRIA
129 AREZZO
130 PERUGIA
131 ACILIA
132 BORGHESIANA
133 FONTE NUOVA
134 GUIDONIA
135 IVREA
136 SEZZE

marți, octombrie 06, 2009

Discriminazione alla Biblioteca Nazionale "Vittorio Emanuele" di Roma

Testo della diffida spedita oggi via Fax:

SPETT.LE
UFFICIO NAZIONALE
ANTIDISCRIMINAZIONI
RAZZIALI
LARGO CHIGI N.19
ROMA

VIA FAX
SPETT.LE
BIBLIOTECA NAZIONALE
SEGRETERIA DIREZIONE
VIALE CASTRO PRETORIO N.105
ROMA



OGGETTO : BIBLIOTECA NAZIONALE, DISCRIMINAZIONE CULTURALE

La presente per comunicare un grave episodio di disciminazione razziale avvenuto ieri presso la Biblioteca Nazionale di via Castro Pretorio n.105 dove è stato negato il diritto di poter usufruire del prestito di un libro alla giornalista romena Miruna Cajvaneanu, sulla base di un Regolamento interno della Biblioteca che è in difformità con la relativa legge,il DPR5 luglio 95 n.417.

Già è assurdo che si operino discriminazioni razziali per accedere ad alcuni servizi culturali che dovrebbero essere alla portata di tutti, ma che la Biblioteca Nazionale abbia un regolamento che prevede che il prestito dei libri possa essere fatto solo ai cittadini italiani in difformità al DPR n.417/95 che prevede che tali servizi possano essere forniti a tutti i cittadini residenti senza alcun accenno al requisito della nazionalità, rappresenta un abuso ed una vera discriminazione razziale.

Nella mia qualità di difensore della sig.ra Cajavaneanu nonché di Presidente del Partito dei Romeni d'Italia sono a chiedere l'immediata modifica del regolamento dellla Biblioteca Nazionale nella parte in cui riserva ai soli cittadini italiani e non a tutti i cittadini regolarmente residenti alcuni servizi come il prestito di libri.



Trascorsi sette giorni dalla ricezione della presente, in assenza di Loro positivo riscontro, mi riservo ogni azioni idonea a far cessare questa assurda discriminazione razziale verso cittadini regolarmente soggiornanti nel nostro paese, che pagano le tasse come gli altri, discriminazione ancora più odiosa perchè avviene sul piano culturale ed in totale difformità, fortunatamente, con quanto avviene nelle biblioteche comunali dove i cittadini stranieri regolarmente soggiornanti godono degli stessi diritti di tutti gli altri.

Mi riservo inoltre di rendere pubblica questa incresciosa situazione scaturente da un regolamento della Biblioteca Nazionale che non è conforme al DPR n.417/95.

Avv. Giancarlo Germani

luni, octombrie 05, 2009

Cultura cu acces rezervat italienilor- N-ai parte, n-ai carte


- Istorisire despre cum un cetatean roman nu poate imprumuta "Amintiri din copilarie" a lui Ion Creanga de la Biblioteca Nationala din Roma

“C.IT.1584/310- volum disponibil la Biblioteca Naţională Centrală- Roma”- îmi apare pe ecranul computerului! In sfârşit, am găsit ceea ce căutam, mă bucur eu în gând, după o cercetare febrilă online prin bibliotecile din toată Italia.

Volumul mult râvnit poartă numele “Novelle e ricordi d’infanzia” (Amintiri din copilărie), unică şi aproape de negăsit traducere a celebrei cărţi a lui Ion Creangă. La Roma se află doar în două biblioteci, iar una din ele este în restructurare, deci închisă. Dar sunt norocoasă, la urma urmei, îmi spun în timp ce îmi notez cota şi detaliile despre carte. La Naţională nu am fost niciodată: în studenţie mergeam la Biblioteca Alessandrina a Universităţii, iar de 6 ani merg la bibliotecile municipale din capitala Italiei. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Şi azi, luni, la prima oră, pornesc spre Biblioteca Naţională, situată în centrul Romei. După o oră jumătate de trafic, iată-mă ajunsă. Două doamne drăguţe la intrare îmi spun că pentru a avea acces e nevoie de card. Completez formularul, scriu datele din buletinul italian, semnez. Apoi, mi se face o fotografie: fără ochelarii de soare, vă rog. Click, e gata şi fotografia. Mi se înmănează cardul. “Vreau să iau cu împrumut o carte, am deja titlul şi cota”. Doamna se uită draguţ la mine: “Nu se poate, cardul dvs nu este abilitat pentru împrumut, pentru că nu sunteţi cetăţean italian”. Cer explicaţii: “La intrare e scris că e nevoie doar de reşedinţă…”. “Mergeţi la secţia “Imprumut”, vă explică domnişoara de acolo”.

Încrezătoare, mă îndrept spre ghişeul indicat, convisă că e doar o chestiune de informare greşită. De zece ani iau cu împrumt cărţi în Italia şi doar la Institutul Pontifical Oriental al Vaticanului am avut nevoie de o scrisoare de prezentare, pentru a avea acces la câteva documente rare din arhivele veneţiene.

“Dvs. locuiţi la Roma?”, mă întreabă prin fereastra ghişeului o domnişoară cu aer erudit. “Desigur, altfel nu obţineam cardul pentru a intra aici”- răspund, explicându-i că vreau să iau cu împrumut o carte pe care o găsisem deja pe internet. “NU sunteţi italiană. Cu ce vă ocupaţi?”- continuă imperturbabilă. “Sunt ziaristă”, răspund, încercând să înţeleg rostul interogatoriului. “Aveţi un contract de muncă. Trebuie să ne aduceţi o copie”. Încerc să-i explic cu calm că nu intenţionez să-i aduc niciun contract, singurele două cerinţe pentru a lua cu împrumut cărţi fiind reşedinţa la Roma şi vârsta de peste 18 ani. “Vă trebuie o declaraţie pe propria răspundere atunci”. Ok, o declaraţie pe proprie răspundere pot accepta ca un compromis… îmi zic. “Iar la declaraţie trebuie să duceţi o scrisoare de recomandare din partea conducerii unde lucraţi sau un contract ..”, adaugă imperturbabilă.

Îmi dau seama că am continua la nesfârşit, aşa că cer să vorbesc cu un responsabil. “în acest moment nu e nimeni dintre responsabili”.

Bine… refac traseul înapoi la ghişeul de primire, unde funcţionara dă din cap atotştiutor, aflând că nu am reuşit să iau cartea. “V-am spus eu”. Solicit încă o dată să vorbesc cu un responsabil. De data această mă legitimez şi cer o explicaţie oficială. La câteva minute apare un domn. Mă prezit, se prezintă. Ştie despre ce e vorba, încearcă să mă lămurească şi el că eu nu aş avea dreptul la împrumut “decât dacă demonstraţi că vă trebuie pentru un studiu al dvs. Având în vedere că sunteţi jurnalistă…” “Nu, lasaţi deoparte cazul meu. Aş vrea să ştiu: dacă aş fi un cetăţean străin oarecare cu reşedinţa la Roma, de ce nu pot lua cărţi cu împrumut”, îl întreb direct. “ Si vreau să ştiu de asemenea, de ce un italian cu reşedinţă poate împrumuta o carte, în timp ce un străin, să spunem din Comunitatea Europeană, nu. “Avem nevoie de garanţii, cine îmi spune mie că nu plecaţi la voi în ţară cu cărţile?” “Si cine vă garantează că un italian nu face acealşi lucru”, îl întreb, scoţând reportofonul şi cerându-i să-mi spună exact acelaşi lucru în mod oficial.

Aici lucrurile iau o întorsătură neaşteptată, pentru că domnul respectiv devine neliniştit şi mă invită la un birou în spatele ghişeelor. Aici mai sunt câteva doamne, relaxate în faţa calculatoarelor. Se duce la calculator, îl văd că trebăluieşte agitat şi vine cu o foaie de hârtie. “Uitaţi, aici e regulamentul, mai mult nu pot face. Aici e scris clar, la punctul 2 că cetăţenii italieni şi cei din UE pot obţine acces la împrumut dacă prezintă documente care să ateste necesitatea efectuării unui studiu sau a unei cercetări şî propriul domiciliu”. Iau hărtia, mă uit pe ea, şi îmi dau seama că tot ce citise el trimfător era scris la categoria- “…cine nu are reşedinţă la Roma”. “Nu e cazul meu, eu am reşedinţă de 10 ani la Roma, intru la punctul 1, unde nu este specificată nicio diferenţă între cetăţeni români şi străini”. “Cine îmi spune mie că aveţi reşedinţă la Roma?”. “Cartea mea de identitate, unde e scris nome, cognome, è residente a Roma”, şi îi pun în faţă buletinul italian. Incearcă să (se) justifice, reluând fiecare din argumentele expuse anterior. E transpirat.

În ciuda evidenţei şi a dovezii negru pe alb, hotărârea rămâne neschimbată. “Voi suna la primărie pentru a verifica dacă într-adevăr sunteţi înscrisă cu reşedinţa aici. Regulementul respectiv se referă la cetăţenii italieni cu reşedinţa în regiunea Lazio. Iar pentru declaraţii reveniţi şi discutaţi cu responsabila, care nu este acum disponibilă”. Mă conduce spre ieşire, ne salutăm. Ies fără carte, după o oră de discuţii şî argumentări, cu un regulament în mână care îmi dă dreptate.

“O bibliotecă nu e făcută tocmai pentru a încuraja “apropierea de cultură”, a tuturor?” mă întreb în drum spre casă.

Epilog:

Acasă m-am uitat pe regulamentul Bibliotecii: “pot împrumuta cărţi, în baza D.P.R. 5 LUGLIO 1995, n. 417 , toţi cetăţenii italieni care au peste 18 ani şi au reşedinţa în regiunea Lazio.” Incredulă, am citit si legea la care face referinţă regulemantul Bibliotecii. Legea spune aşa: “Art. 51. Imprumut direct: se efectuează în favoarea TUTUROR CELOR care au împlinit 18 ani şi au reşedinţa în regiunea unde îşi are sediul Biblioteca şi pot demonstra propria reşedinţă”. NU se ştie din ce cauză, în regulament cuvântul CELOR, prezent în textul legislativ, este înlocuit cu termenul “Cetăţeni italieni”!

- Ieri am semnalat aventuramea la UNAR- Ufficio Antidiscriminazione Razziale; mi-au luat datele şi vor demara o anchetă.

- seara am încercat să iau cu împrumut cartea ONLINE, folosind codul de pe cardul obţinut dimineaţa. “C.IT.1584/310- Documentul este disponibil- Ne pare rău, dar nu aveţi acces la împrumut”.