miercuri, mai 26, 2010

Ripa di Meana si secretele comunismului romanesc


Ieri, la Roma, la doi pasi de Fontana di Trevi, un fost comisar european pentru cultura.. si nu unul oarecare, ci Carlo Ripa di Meana, a luat un microfon in mana si a lansat un apel pentru a se face lumina asupra persecutiilor din timpul regimului comunist din Romania.

Eram cateva zeci de persoane la libraria Mondadori cand a fost facut acel apel. Romani- mai putin de 10. Toti veniti la prezentarea ultimei carti (Muzica pentru lupi) a ziaristului si scriitorului Dario Fertilio, unul din organizatorii conferintelor "Memento Gulag".

Ripa di Meana s-a intrebat, retoric, de ce Romania inca mai mentine secretul asupra multor episoade, inca neelucidate complet, din timpul regimului comunist, cum este cazul "experimentului Pitesti". Inainte de conferinta, fostul ministru european m-a intrebat ce mai face Ion Iliescu. Il cunoscuse la Praga, la putin timp dupa ce in Romania se incheiase "era Pauker".

Putini stiu ca politicianul italian a fost primul care a incercat sa dea voce dizidentilor de dincolo de Cortina de Fier, organizand, in 1977, la Venetia, "Bienala opozitiei" (Biennale del dissenso). Pe atunci, Ripa di Meana era directorul Bienalei, iar hotararea lui de a dedica acea editie culturii si artei "opozantilor" regimurilor comuniste a declansat o adevarat criza diplomatica cu Moscova . Ambasadorul rus a transmis atunci, amenintator, ca "PCUS priveste cu extrema ingrijoare initiativa culturala". Si totusi, Bienala s-a desfasurat conform proiectului original, desi 3 directori de program si-au dat demisia si putini au fost politicienii care au "indraznit" sa-l sustina pe Carlo Ripa di Meana.

Iar ieri, Carlo Ripa di Meana, dupa mai bine de 30 de ani de la acea Bienala, a facut un apel adresat lui Dario Fertilio, "asociatiilor de romani" si, indirect, clasei politice romanesti. "Adevarul cu privire la trecutul Romaniei comuniste trebuie sa fie dezvaluit si cunoscut, integral, asa cum s-a intamplat in Germania, spre exemplu" a spus Ripa di Meana.
Foto: Dario Fertilio, Miruna Cajvaneanu, Carlo Ripa di Meana

Un comentariu:

ZARA spunea...

http://zaraovidiu.blogspot.com/2010/06/continua-arestarile-la-comanda-politica.html