miercuri, decembrie 09, 2009

Invitatie maine, joi 10 decembrie, la Accademia di Romania inaugurare expozitie Revolutia '89



Momentele revolutiei romane din 1989 prin ochii unui fotograf italian

(sursa HotNews.ro)
Imaginile emotionante din decembrie 1989 cu romanii purtand steagurile nationale eliberate de simbolurile regimului comunist au facut inconjurul lumii. In perioada 10 decembrie 2009 – 10 ianuarie 2010, Accademia di Romania din Roma gazduieste expozitia de fotografie “Il prezzo della Libertà – Tracce, eroi e frutti della rivoluzione romena del 1989 / Pretul libertatii - Urmele, eroii si roadele revolutiei romane din 1989”. Fotografiile realizate de fotograful italian Manolo Cinti puncteaza principalele momente ale revolutiei romane.

Expozitia este compusa dintr-un parcurs fotografic care documenteaza momentele revolutiei romane prin ochii unui fotograf italian: ridicarea populara, sacrificiul martirilor, participarea preotilor, intelectualilor, muncitorilor si taranilor la cauza sfanta a libertatii.

Expozitia este o initiativa a asociatiei culturale Makenoise, pe imaginile fotografului Manolo Cinti si este realizata gratie contributiei Primariei Romei si a Consiliului Regional Lazio, beneficiind, de asemenea, de patronajul Parlamentului Europei. Eveniment realizat in colaborare cu Salvabebè/Salvamamme, Zètema Progetto Cultura, cu sprijinul asociatilor italo-romane: Il movimento dei romeni d' Europa, Italia Romania per l'Integrazione e lo Sviluppo, Identità rumena, Noi siamo rumeni, La voce dei rumeni, Amici della Romania, Piccoli Imprenditori Rumeni.

Potrivit comunicatului Accademiei di Romania, vernisajul expozitiei va avea loc pe 10 decembrie si va fi prefatata de o prezenatre in fata presei la care sunt invitati:
- Umberto Croppi, Assessore alla Cultura - Comune di Roma
- Veronica Marica, Presedinte si Director artistic al asociatiei Makenoise
- Alessandro Vagnini, profesor la Facultatea de Relatii Internationale, Sapienza Università di Roma
- Giuseppe Rippa, Director al revistei “Quaderni Radicali”
- Cornel Baicu, Director de programe - Accademia di Romania in Roma
- Miruna Cajvaneanu, Jurnalista la agentia HotNews si Gazeta Romaneasca

Manolo Cinti este fotograf profesionist (cronica si reportaj). A participat la mai multe editii ale Festivalului International de Fotografie din Roma: in 2007 cu Sri Lanka Stories si in 2008 cu Decorazione e Propaganda (Decoratii si Propaganda). In februarie 2009 Cinti a expus la „Museo di Roma in Trastevere”, in cadrul proiectului “Roma: cand imigratia produce”; iar in luna iunie a aceluiasi an a prezentat la „Palazzo dei Congressi” din Roma “Volontari di Cuore (Voluntari din inima)”. Este unul dintre fotografii selectati sa ia parte la expozitia internationala “Save l’Aquila”.

Niciun comentariu: