duminică, decembrie 31, 2006

Articole publicate: Roma -un român propune instituirea Zilei Internaţionale a romilor


Corespondenţă de la Roma de la Miruna Căjvăneanu -


Propunerea a declanşat solidarizarea membrilor partidului Alleanza Nazionale cu poporul român, "prea des confundat cu populaţia romă". Consiliul Primăriei din Roma a aprobat, joi, moţiunea de instituire a Zilei Internaţionale a Populaţiei Rome.Ziua Internaţională a Romilor se va sărbători pe 8 aprilie în fiecare an. Aceasta va fi şi Ziua Memoriei, în amintirea Holocaustului (Porrajmos, în limba etniei rome) care a avut între victimele nazismului şi pe etnicii romi.Moţiunea a fost propusă de către românul Gabriel Rusu, consilier adjunct la Primăria Romei. Au votat pro 26 de consilieri, unul a fost contra şi patru s-au abţinut. În sala de Consiliu nu au lipsit momentele de tensiune, în special prin opoziţia manifestată de partidul de dreapta Alleanza Nazionale. Membrii acestui partid au ieşit din sală, în încercarea de a boicota procesul de votare. Unul din ei, Fabio Sabbatani Schiuma, a decis să-şi exprime prin vot dezaprobarea. El a precizat că "îmi exprim solidaritatea cu poporul român care este prea des confundat cu populaţia romă, etnie care este deseori protagonista episoadelor de delincvenţă la Roma. Comunitatea românească este compusă în majoritate din muncitori şi îngrijitoare, oameni cinstiţi, care provin dintr-un popor considerat istoric drept văr al Italiei, prin rădăcinile comune romano-latine, şî care pe drept intră acum în Europa". Schiuma a mărturisit apoi că el cunoaşte situaţia din proprie experienţă, logodnica sa fiind o româncă.În moţiunea prezentată, Gabriel Rusu explică pe larg situaţia populaţiei rome în Italia şi în general în Europa. Sunt evidenţiate şi aspectele istorice, în special cele recente, legate de "epurarea etnică a rromilor condusă de către nazişti". Este subliniată de asemenea "situaţia de marginalizare a comunităţii rome care trăieşte în Italia". Gabriel Rusu a susţinut deseori cauza românilor în Primăria Romei, iar acum îşi extinde preocupările abordând problematica deosebit de spinoasă a romilor, nu numai cei din România, ci şi din alte ţări europeneConform ultimelor date statistice furnizate recent la Roma de către dosarul Caritas/Migrantes, cei mai mulţi romi care s-au stabilit în ultimii ani în Italia provin chiar din România. Conform datelor elaborate de Institute of Research of the Quality of Life, România este pe primul loc în lume ca prezenţă a cetăţenilor de etnie romă.


(Articol preluat de Amos News)

Articole publicate: concert de Sf. Nicolae la Roma

Corespondenţă de la Roma, de la Miruna CĂJVĂNEANU -

Ieri, 6 decembrie, în ziua de Sfântul Nicolae, a avut loc la Roma un concert cameral având ca protagonişti Cvartetul român de corzi Ad Libitum din Iaşi şi Grupul de muzică sacră bizantină Nectarie Protopsaltul din Bucureşti.
Concertul face parte dintr-o serie de evenimente culturale, intitulată "România în Advent" care se desfăşoară în întreaga Europă, sub egida Institutului Cultural Român şi a Ministerului de Externe. Iniţiativa sărbătoreşte şi marchează, împreună cu întâmpinarea Crăciunului şi a noului an, şi aderarea României la Uniunea Europeană.
La Roma evenimentul a fost găzduit de una din cele mai frumoase şi reprezentative catedrale din capitala Italiei, Basilica Santa Maria sopra Minerva, situată lângă Pantheon .
Sub arcadele albastre, decorate în stil baroc, Grupul ieşean Ad Libitum a interpretat fragmente de Mozart, Schubert şi George Enescu. A urmat corul Grupului Nectarie Protopsaltul, alcătuit din absolvenţi ai Seminarului Teologic din Bucureşti. Ei au interpretat cântece bizantine tradiţionale, tropare ale Sf. Nicolae şi colinde de Crăciun.
La concert au fost prezenţi: Ambasadorul României, Cristian Colţeanu, reprezentanţi ai Accademiei di Romania, oameni de cultură italieni şi români, studenţi de teologie.

(articol preluat de Amos News)

Articole publicate: Interviu cu Ambasadorul Romaniei in ItaliaAmbasadorul Romaniei in Italia: „Romania are vocatie europeana”


Roma, Italia/Romanian Global News
09 Noiembrie 2006In perioada 8-11 Noiembrie au loc in Italia o serie de manifestari dedicate comemorarii a 1900 de ani de la incheierea razboaielor daco-romane. Cu acest prilej, Ambasadorul Romaniei in Italia, Excelenta Sa Cristian Valentin Colteanu (foto) a adus in discutie si viitorul Romaniei in Uniunea Europeana, dar si situatia numeroasei comunitati romanesti din Italia, intr-un amplu interviu realizat pentru Romanian Global News de corespondentul la Roma, politologul Miruna Cajvaneanu.
Miruna Cajvaneanu: -Excelenta Voastra, cum comentati manifestarea care a avut loc la Roma?
Cristian Valentin Colteanu: -Este o manifestare care vine in oglinda cu ceea ce se intampla si in tara. La Bucuresti s-au sarbatorit 1900 de ani de la nasterea poporului roman, impreuna cu autoritatile italiene si Ambasada Italiei la Bucuresti. Este un eveniment care marcheaza istoria, tocmai cand Romania se pregateste sa intre in familia europeana. Vorbim de 1900 de ani de identitate culturala si spirituala a poporului roman. Noi, in cadrul Ambasadei, am prevazut o intrega suita de manifestari care va marca cele trei evenimente importante: 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, comemorarea a 1900 de ani de la sfarsitul razboaielor daco- romane si 1 ianuarie 2007- revenirea Romaniei in marea familie europeana. Deci vorbim despre o reunificare a Europei, pentru ca Romania a apartinut intotdeauna acestui spatiu. Sunt sigur ca vom aduce un aport semnificativ in constructia europeana. Romania nu va dezamagi in nici un fel Uniunea Europeana. Romania are, dimpotriva, vocatia europeana pe care si-o va manifesta intr-o maniera solida, robusta. In asa fel incat vom aduce o contributie substantiala nu numai la stabilitatea in regiunea in care ne aflam, dar si o contributie semnificativa la constructia unei Uniuni Europene care sa devina din ce in ce mai puternica.
M.C.: - Avand in vedere restrictiile care ni s-au aplicat recent de catre unele state europene, Romania va fi un membru de rangul I sau de categoria a doua?
C.V.C.: - Nu s-a vorbit niciodata de membri din categoria a doua. Este vorba de o Romanie asa cum am visat-o cu totii. O Romanie careia i se recunoaste apartenenta la marea familie europeana. Iar in ceea ce priveste restrictiile la care va referiti, va fi vorba doar despre o scurta perioada tranzitorie. Nu avem nici un fel de motive de preocupare in legatura cu un nou val de emigrare care s-ar revarsa in tarile membre. Noi avem o crestere economica constanta in ultimii 6 ani. Anul acesta va depasi 8%. Exista un deficit de forta de munca in tara, in anumite sectoare, de exemplu in constructii si in sectorul bancar. Avem in spate si am asistat la o experienta, care s-a produs in ultimii doi ani, de cand cele 10 tari noi membre ale Uniunii Europene au aderat. In mod absolut nu a fost nici un fel de invazie. Chiar nu au « consumat » cota alocata. Cred ca este numai o preocupare momentana, care se va dovedi cu totul falsa in perioada urmatoare.
M.C.: - Am vazut la manifestarea de la Accademia di Romania multi academicieni, scriitori, oameni de cultura romani. Distinsele personalitati culturale sunt “minoritari” sau ne reprezinta, ca romani in Italia?
C.V.C.: - Ziarele vorbesc mult de acele evenimente care sunt in mod special relatate pentru a asigura senzationalul. Dar nu de putine ori se vorbeste in diverse medii, chiar in intalnirile la un anumit nivel cu autoritatile italiene, despre reprezentarea intelectuala pe care Romania o are in Italia. Este o comunitate foarte numeroasa, formata din oameni de cultura, din arhitecti, ingineri, doctori. Si nu in ultimul rand sunt foarte multi studentii care isi definitiveaza sau isi aprofundeaza studiile in Italia. De aceea, eu consider ca avem o importanta comunitate intelectuala, o comunitate formata din reprezentanti care isi desfasoara activitatea in numeroase domenii. Comunitatea romaneasca este considerata nu numai ca cea mai numeroasa comunitate din Romania, dar si ca cea care se integreaza cel mai bine si din punct de vedere social si profesional. Romanii sunt vazuti ca oameni seriosi, foarte de incredere, muncitori, oameni care respecta valorile europene, valorile crestine. Si ei sunt primiti cu bratele deschise de catre italieni, asigurand o convietuire respectuoasa si respectabila.
M.C.: - Ce le mai trebuie romanilor, ca sa se integreze?.. Se spune ca nu suntem prea uniti, in comunitate…
C.V.C.: - Comunitatea romaneasca din Italia a inceput sa se consolideze, pentru ca a existat inca de acum cativa ani o tendinta naturala de asociere, pe care noi am sustinut-o si incurajat-o. Astfel incat, la ora actuala, cred ca sunt peste 50 de Asociatii care s-au format in diversele zone ale Italiei. Sunt romani care reprezinta din ce in ce mai mult o voce puternica in dialogul cu autoritatile si care reusesc, totodata, prin activitatea pe care o au, sa reprezinte un element de coeziune pentru comunitatile noastre, si totodata fiecare sa-si aduca o contributie la pastrarea valorilor romanesti.
M.C.: - Si cotele noi, privind romanii care vor lucra in Uniunea Europeana?
C.V.C.: - Da, cota este stabilita in fiecare an pe baza reglementarilor autoritatilor italiane. Cu titlu de noutate, in acest moment, o alta actiune este in curs de desfasurare. Este vorba de o ampla campanie care vizeaza extinderea retelei consulare. In acest fel cetatenii vor putea sa beneficieze de un serviciu consular cat mai prompt, si care sa sustina comunitatea in rezolvarea diverselor probleme pe linie consulara. Astfel, in curand, vom deschide un consulat general la Torino, iar anul viitor este prevazuta deschiderea unei agentii consulare la Trieste. Deopotriva noi intensificam si reteaua consulilor onorifici care va acoperi tot teritoriul italian.
M.C.: - Iata o stire buna atat pentru romanii din Italia cat si pentru cei din tara!
C.V.C.: - Noile consulate reprezinta puncte de referinta, puncte importante care vor deveni totodata puncte de intalnire si de consolidare a unitatii comunitatilor de romani care se afla in Italia.
M.C.: - O ultima intrebare. Cam cati romani sunt totusi in Italia? Institutii precum Istat si Caritas au intocmit recent statistici care indica o prezenta legala de aproape 300 000 de cetateni. Pe de alta parte, Asociatiile romanesti spun ca sunt peste un milion concetatenii nostri in Italia. Care este adevarul?
C.V.C.: - Aici este o chestiune care tine de inregistrarile oficiale pe care le au cei de la Ministerul de Interne. Conform acestor statistici, in prezent, sunt in Italia 282 000 de romani cu statut legal. Cam tot atatia se afla cu documentele in curs de regularizare in urma legii Bossi Fini si pe baza cotelor anuale din ultimii doi ani. Deci vorbim de aproape 600 000. Este foarte adevarat ca noi nu cunoastem totusi cu exactitate care este numarul romanilor care calatoresc intre Italia si Romania, desfasoara activitati lucrative pe baza temporara. Situatia este complicata si de faptul ca, in aceste cifre nu sunt inclusi copii care sunt rezultati din casatoriile intre romani si italieni si nu sunt incluse persoanele cu dubla cetatenie. Deci este foarte dificil de stabilit in mod real care este numarul exact al membrilor comunitatii romanesti din Italia. Nici autoritatile italiene nu detin asemenea date. Ceea ce pot sa va spun este ca, in baza ultimelor statistici, comunitatea romanilor este cea mai numeroasa in Italia.


Miruna Cajvaneanu- Roma

Romanii din Italia conform raportului Istat

In Italia, in randul imigrantilor, un nou nascut din 4 in regiunea Romei, este roman


Roma, Italia/Romanian Global News 20 Octombrie 2006

Pe 17 octombrie, Istat (Institutului National de Statistica din Italia) a dat publicitatii rezultatul anchetei statistice cu privire la strainii rezidenti in Italia, transmite pentru Romanian Global News politologul Miruna Cajvaneanu. Datele oficiale prezentate de catre Istat arata ca din 2 670 514 rezidenti straini in Italia, romanii sunt in numar de 297.570, adica peste 10 %. Ei se situeaza intre cele trei nationalitati cu cea mai rapida crestere pe teritoriu, in comparatie cu anii trecuti. Istat declara ca “romanii (…) au avut o crestere extraordinara ca numar”. Acum trei ani aveau resedinta in Italia doar 95.000 de concetateni.Potrivit Istat, din 2004 Romania ramane pe locul al treilea ca prezenta rezidentiala in Italia, dupa Albania si Maroc, si cu mult inaintea unor tari precum China, Filipine si Tunisia.Din acelasi studiu rezulta ca zona Italiei preferata de romani este Lazio, regiunea capitalei, unde romanii reprezinta 23,8 % din totalul strainilor cu resedinta. Urmeaza in topul preferintelor regiunile nordice Piemonte si Veneto. Majoritatea romanilor, spre deosebire de alte categorii de imigranti, nu locuiesc in marile orase, ci in localitatile periferice. Doar 33,6% au casa in orasele importante (capoluoghi). Restul de 66,4% sunt constransi sa aleaga micile orasele. Cauza fenomenului o reprezinta atat costul in continua crestere al locuintelor in principalele orase, cat si costul inchirieri unei case, sau doar al unei camere.Orasele cu cei mai multi romani sunt, in ordine: Roma ( 26.268), Torino (23.114), Milano (5.532), Padova (4.105) si Verona (3.040).De asemenea, creste proportional cu prezenta romanilor adulti si numarul nou-nascutilor romani in Italia. Astfel, in randul imigrantilor, un nou nascut din 4 in regiunea Romei, si unul din 5 la Milano sunt romani. Numarul mare de nasteri in randul romanilor compenseaza raportul negativ nasteri-decese, fenomen alarmant in Italia. Pe data de 25 octombrie este asteptata la Roma prezentarea dosarului “Caritas Migrantes – Dossier statistico sull’Immigrazione”, o analiza statistica dedicata exclusiv imigratiei publicata de Caritas Italia, institutie care este implicata in prim plan in acest fenomen.Cu titlul de informatie mentionam din precedentul studiu Caritas: majoritatea barbatilor romani care lucreaza in Italia sunt angajati in domeniul constructiilor, iar femeile sunt badanti (ingrijitoare) si baby sitter.

Romanii din Italia in cifre socante

Romanii din Italia, in cifre socante
Campioni la nasteri, prost platiti, dar satisfacuti ca au celulare si cu indice al delincventei in crestere, romanii sunt cei mai multi in Peninsula.

Romanii sunt pe primul loc in randul imigrantilor cu permis de sedere, constituind "grupul extracomunitar cel mai numeros in cifre absolute", conform ultimulul raport Caritas despre imigranti din 25 octombrie 2006.
Numarul total al concetatenilor nostri in Italia este de 270.845. Romanii sunt comunitatea straina ce mai numeroasa (11.9%) din cele 150 prezente pe teritoriul Italiei. Comunitatea romaneasca este urmata, in ordine, de comunitatile din: Albania, Maroc, Ucraina, China si Filipine. Italia este de fapt tara cu cea mai rapida crestere a prezentei strainilor in raport cu numarul de locuitori, “furand astfel primatul istoric al Statelor Unite” dupa cum declara Franco Pittau, coordonatorul Raportului.
50% din romanii cu permis de sedere erau initial clandestiniMajoritatea romanilor- peste 50 % a intrat in Italia ilegal. Dupa o perioada de clandestinitate, ei au reusit sa obtina statut legal, datorita legilor periodice ( sanatorii). Astfel, la aceasta data, romanii sunt pe primul loc ca numar de permise de sedere pe motive de munca : 191.033, adica 13,4 % din totalul permiselor de munca.
20.000 au carte de sedere permanentaDin cei aproape 271.000 de romani prezenti in Italia, aproape 20.000 stau in mod legal de mai bine de 6 ani, ceea ce le-a permis obtinerea cartii de sejur ( carta di soggiorno) permanenta, adica se afla in anticamera obtinerii cetateniei.
Previziuni- Pampers italieni in romaneste?Raportul Caritas confirma datele recent difuzate de catre ISTAT ( Institutul National Italian de Statistica) cu privire la inaltul indice de fecunditate al romanilor. Potrivit Raportului Caritas romancele se situeaza pe al doilea loc ca numar de nasteri la nivelul intregii Italii. Au in medie, aproape copii nascuti in Italia, pe primul loc aflandu-se marocanele. In Italia s-au nascut, in acest an an, 55.000 bebelusi straini, intre care aproape 6.000 romani.
Cresc romanii, creste minoranta ortodoxaPrezenta masiva a romanilor contribuie implicit la cresterea grupului ortodox in Italia. In ceea ce priveste apartenenta religioasa, ortodocsii in randul imigrantilor sunt peste 650.000.
Conditiile economice ale romanilor: desi prost platiti, se declara satisfacuti: au celulare, TV, masina.Un alt aspect fundamental analizat de Dosarul Caritas: relevanta strainilor in dezvoltarea economica a Italiei. Forta de munca italiana e in continua descrestere din cauza imbatranirii populatiei. Ca atare s-a ajuns la situatia ca unul din 10 angajati legal este extra- comunitar.Cu toate ca este recunoscuta importanta mainii de lucru (manopera) straine in numeroase sectoare, jumatate din imigranti sunt obligati sa-si reinnoiasca contractul in fiecare an, fapt ce convine foarte mult patronilor. In plus, strainii, deci si cetatenii romani sunt prost platiti. Conform datelor statistice, salariul imigrantilor este cam jumatate din cel al italienilor pentru acelasi tip de calificare.Dar potrivit unui sondaj de opinie realizat in cadrul aceluiasi Dossier, romanii prezenti in Italia se declara totusi multumiti (8 din 10). Aproape toti ( 91%) au si folosesc un celular, 80% au televizor, 75% reusesc sa trimita bani in patrie, iar mai mult de jumatate (55%) au si masina.
Romanii in Italia - creste indicele de delincventaRaportul Caritas sesizeaza si prezinta si aspectele problematice legate de convietuirea imigranti- italieni. Dintr-un alt sondaj de opinie realizat de aceasta data in randul autohtonilor, 40 % din italieni considera ca imigrantii sunt implicati in “ acivitati criminale”. Din 549.775 denunturi la politie 117.118, adica 21%, sunt impotriva cetatenilor straini. Dintre comunitatile cu activitate de delincventa in crestere, raportul mentioneaza in primul rand romanii.
Integrarea dupa aderare ramane o problema a UEDosarul subliniaza o concluzie relevanta: "normativele restrictive ale liberei circulatii pentru noii cetateni europeni aratat dificultatile Uniunii Europene in gestionarea largirii sale, proces care se va complica odata cu includerea Romaniei si Bulgariei".

(articol publicat in Evenimentul Zilei, 27 Octombrie 2006)

miercuri, decembrie 20, 2006

Revolutia de la Timisoara - 20 dec 1989

In MEMORIAM 22 DECEMBRIE pentru cei care erau dispusi sa moara pentru libertatea noastra.